» Wazari Wazir Photographer Blog, Malaysian Photographer

 bio picture
  • Welcome to My Blog!

    Hi, I'm Wazari Wazir, Malaysian Photojournalist and also Travel Blogger, working for the Government of Malaysia.

    Will be sharing a variety of travel stories and photographs here and occasionally my recent assignment with the government. I do conduct Photography and Photoshop Workshops if there is any invitations.

    I've Conduct a Photoshop Workshops in IIUM International Islamic University Malaysia (Gombak) and also at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT), in Selangor and other Photography Workshops all over the country including Sabah Malaysia North Borneo.

    My Blog is The Winner for Best Photography Blog 2014 during MSMW Malaysia Social Media Week Blogger Awards 2014.

    Thank you for visiting My Blog and if you have any questions, feel free to contact me through my email...

    wazariwazir@yahoo.com | Tel No : + 6012 2812753

Merakam Foto Keluarga Di Ladang Kelapa Sawit | Kuala Langat

© 2016 Wazari Wazir | Family Photography Trip at Palm Plantation

Sebelum anda semua buat pelbagai andaian, biarlah saya tulis sikit, kami sebenarnya telah berpindah ke daerah Kuala Langat awal tahun ini. So bukan kami datang dari Sungai Besi hingga ke Kuala Langat semata-mata untuk bergambar dengan pokok-pokok kelapa sawit ni. Takde kerja nak datang jauh-jauh semata-mata nak ambil gambar keluarga. Sebelum ni banyak gambar-gambar anak-anak saya terutamanya HaiQal saya rakam di sekitar rumah sahaja, siap ada yang jadi wall poster di Pos Malaysia lagi. Moral of the story, tak perlu nak pergi jauh pun nak merakam gambar keluarga.

So, gambar di atas ni, saya rakam setelah berjoging di sekitar kawasan perumahan yang masih dikelilingi dengan pokok-pokok kelapa sawit, rasanya pokok-pokok ni tak lama berdiri teguh di situ, kalau tengok google map, persekitaran Kuala Langat ni, terutamanya yang bersempadan dengan Sepang, semakin lapang untuk memberi laluan kepada pembangunan, kawasan perumahan kami sekarang ini pun dahulunya adalah kawasan ladang kelapa sawit, kalau nak ikutkan kawasan kami ambil gambar ni bukan jauh sangat dari Masjid KLIA, bawah Daerah Kuala Langat tetapi bersempadan dengan Sepang, kawasan pokok kelapa sawit di sekitar kawasan ini tinggal sejemput sahaja lebh kurang kalau nak bandingkan dengan Felda Sahabat di Sabah sana.

Kebiasaanya kami berjogging di Taman Tasik Titiwangsa, di Taman KLCC, Taman Botani Perdana ataupun di Taman Tasik Permaisuri, untuk ke sana kami menaiki kereta, cuma di Kuala Langat ini, tak perlu lagi bawa kereta, tak sampai seminit dua berjalan kaki keluar dari rumah, dah masuk ladang kelapa sawit, tak sempat pulak nak tengok mana syarikat yang empunya ladang ni, ada kawasannya berpagar, ada juga yang terbuka, seperti kawasan yang kami masuk ni, kebanyakan pokoknya tiada buah, mungkin sudah dipetik atau bukan musim buah, entahlah saya pun tak tahu, setahun berapa kali pokok ni berbuah.

Lepas jogging, kami balik rumah sekejap, wife ambil kereta, dan kami ronda-ronda sekitar kawasan ini, tujuan saya nak cari lokasi yang pencahayaannya agak baik, kalau gelap sangat, susah sikit nak ambil gambar, maklumlah awal pagi, sekitar jam 7:30 Am hingga 8:30 AM, suasana di ladang kelapa sawit ni tidak berapa terang sangat, saya perlu cari open area supaya cahaya banyak dan saya boleh guna ISO yang rendah.

Kebanyakan foto-foto dalam ini saya rakam menggunakakan lensa 50 mm dengan aperture antara f/2 dan juga f/3.5 dan menggunakan ISO antara ISO 200dan ISO 160. Kalau nampak ada kesan “grain” tu, ianya adalah hasil preset VSCO, kalau saya letak “Zero Grain” maka clean sharp gambar tu. Hampir kesemua gambar-gambar di dalam ni saya rakam gunakan Tripod dan set kamera pada self timer.

Kalau tengok dalam gambar, mungkin ada yang kata, senang betul anak you bergambar, duk diam jer, kisah sebenar adalah sebaliknya. Anak-anak saya ni agak active, sama juga seperti kanak-kanak sihat yang lain, tak reti duduk diam, nak dapatkan gambar yang agak memuaskan hati, tak terkira banyaknya berapa kali saya kena ulang alik, tengok kamera, tengak hasil gambar dan ambil gambar lagi. Sekejap dorang berlari ke sana, tengok sana, tengok sini, tengok atas tengok bawah, buat muka boring, tak nak bekerjasama, takut itu ini dan macam-macam lagi. HaiQal paling cepat rasa bosan, mungkin pasal dah bertahun-tahun jadi tatapan lensa kamera saya, dia jadi bosan.

Saya tak kesah sangat melayan karenah mereka walaupun, as a photographer, saya boleh jer tunggu berjam-jam di sini untuk dapatkan gambar yang saya berkenan, cuma kalau lama sangat, lighting dah tak berapa nak cun kat sini, mungkin kena lebih kerap ronda-ronda di sini awal pagi, kalau ada kabus lagi menarik rasanya, kalau ada ray of light lagi bagus, tadi pun ada juga nampak “ray of light” tu, cuma tiada platform untuk positionkan mereka, kena masuk semak samun sikit, ini ladang kelapa sawit, macam-macam ada, so kena tengok-tengok jugaklah mana nak letak anak kita, biar tempat yang agak bersih dan terbuka supaya kita nampak semua, itupun dapat jugak pacat kecil melekat di kaki Arianna.

Share sikit tips ambil gambar guna 50 mm dan Aprture besar ni, sekiranya kita ingin ambil gambar keluarga dengan anak-anak 2,3  oarng atu lebih dan kita nak guna Apeture f/2 atau f/4, yang penting kita kena dapatkan kedudukan yang sebaris atau selari, satu garisan lurus, terutamnaya bahagian kepala, kena berada pada satu garisan. Kalau line tak lurus, seorang ke depan, seorang ke belakang, memang salah seorang akan jadi kabur atau blur wajahnya, tak sharp, so ini sangat penting dan kena ambil tahu. Mungkin ada yang kata kenapa tak guna Aperture f/11 atau f/22, bagus soalan ni, sebabnya saya tak nak sharp dari depan hingga ke belakang, tiada “depth” saya inginkan belakang tu “kabur-kabur” sikit, jadi subjek saya menonjol berbanding background.

Tips yang lain pula, ialah kita kena pastikan warna baju, kalau bukan semua pun, salah seorang dari subjek kita “contrast” dari persekitaran yang cuba kita rakam, jadi takdelah tenggelam subjek kita, kecuali kita memang ingin “blend” dengan nature, macam “Chameleon”.

Mungkin ada yang kata, gambar lebih kurang sama jer semua, yer betul tu, cuma nak dapatkan setiap gambar ni bukanlah mudah, entah berapa kali shoot baru dapat, yang lain sama ada blur ataupun saya kurang minat dengan reaksi wajah anak-anak saya, cuma saya tak deleta gambar tu, cuma tidak share di sini sahaja, dan yang paling utama, kini saya ingin bergambar banyak-banyak bersama mereka, sebab semasa HaiQal masih kecil amat sedikit gambar saya dengan dia, kalau nak cari gambar kami satu keluarga, saya adalah orang yang “missing in action”.

Nak upah photographer lain untuk ambil gambar kami, mungkin tak cukup bajet la pulak, tambahan pula keadaan ekonomi sekarang ni tak berapa nak bagus saangat, yang mana boleh jimat kita jimat. Cuma keluar duit modal untuk beli tripod sahaja, insyaAllah boleh guna tripod tu sampai bila-bila selagi masih kukuh berdiri di atas tiga kakinya. Bayar sekali jer, boleh guna banyak kali, kalau semua orang fikir macam saya, maka kurang sedikitlah pendapatan photographer yang businessnya mengambil gambar “Family Lifestyle” tapi takpe, don’t worry, masih ramai orang memilih untuk tidak pening-pening kepala, upah sahaja photographer, gambar siap dengan album atau photobook sekali. Gambar kami ni, lambat sikitah nak jadi photobook.

Next time mungkin boleh bergambar dengan lembu-lembu pulak di sekitar kawasan ini, semasa meronda-ronda sini nampak ada juga dua tiga tempat ladang lembu di sini yang boleh jadi “prop” atau latar belakang fotografi, cuma kawasan di sini tidaklah secantik di Desa Cattle di Kundasang Sabah sana. Kepada yang tidak tahu, dahulunya kawasan di Bandar Tasik Selatan berhadapan Terminal Bersepadu Selatan TBS, dahulunya ada sebuah ladang lembu yang agak besar juga, tetapi disebabkan pembangunan, dah tiada ladang lembu di sana, kira kawasan di Bandar Tasik Selatan tu, memang agak rare dan unik satu ketika dahulu, subur menghijau. Itu cerita lebih 30 tahun yang lalu, awal 80-an punya cerita dan tidak mustahil, 10 tahun dari sekarang, kawasan ladang kelapa sawit di sini, akan terhapus oleh pembangunan, tapi at least, kami sudah ada kenangan di sini.

Cuti Tahun Baru China ni, nampak gayanya saya hanya di Malaysia sahaja, nak keluar pun, modal belum cukup lagi, banyak pakai untuk pindah rumah ni, macam-macam nak kena beli, tambahan pula dua orang anak saya iaitu Raphael dan Arianna dah masuk ke tadika, so kat sana pun banyak guna duit juga, awaltahun banyak yang perlu di bayar tetapi Siberia tetap di hati, satu ketika dahulu saya cukup minat dengan Istanbul tetapi selepas melihat Siberia, hati saya terpaut kat sana, kenapa dan mengapa, tak perlu diperjelaskan, Siberia satu ketika dahulu jadi tempat buangan orang sahaja, tempat tahanan orang salah, tahanan politik, ataupun tahanan perang, GULAG, dengar nama pun orang dah takut, kepada yang tahu lah, yang tak tahu apa itu GULAG, tak memberi kesan pun. Siberia ibarat sebuah penjara, tetapi bagi saya Siberia penuh dengan misteri dan tak banyak maklumat yang kita tahu tentangnya, salah satu sebabnya, Russia sering dipinggirkan oleh media-media dari barat yang diketuai media-media dari Uncle Sam lah, senang cerita.

Mulanya nak cerita pasal kelapa sawit, hujung-hujung Siberia jugak jadi tumpuan…

Rachel - Hi. Saya Rachel. Saya dari Sabah. First time ni terserempak dengan blog En. Wazir. Really love your blog! 🙂

In Photography, Lighting Can Make or Break a Photographs

© 2016 Wazari Wazir | My Children at Kuala Langat | 50mm Lens | f/2

Have you watch The Revenant Film? The film were shot almost entirely with natural light, I’ve watch it and wow, it was so amazing, the story were quite good but most importantly I like the way the director or the cinematographer make full use or take great advantage of the natural light.

As a photographer light is our friends, some people say that photography is all about painting with light but on the other hand we must also know how to take advantage of the light, if we can. I like natural light photography or available light photography, I don’t like using flash, but during my day to day works, sometimes I have to use it.

Anyway I just wanted to share with you what difference it look like if we photographed the same place at a different time of the day, of-course this will also be determine by the weather in your place. Everyday is not the same. Fo me personally I like a flat lighting, I like some kind of soft light, a soft diffuse light that normally happens during an overcast day.

The first photograph above were taken in the early morning, some where 7:50 Am and the other one were taken during late afternoon around 6 PM, the morning light appear to be a little bit soft, subtle and there is some mist in the background coming from the swamp, on the other hand the second photograph, the lighting appear to be a little bit harsh or strong due to strong late afternoon sun coming from behind my children.

Sometimes a certain place looks great in the late  afternoon or early morning light but rarely look great during midday. So it is great if we can visit the place that we think is beautiful and make a couple of visit at a different time of the day, especially somewhere close to our home.

*About the photographs, both were taken with a DSLR camera attach with 50mm prime lens and I was using Aperture of f/2 for both photograph to throw away the background, it was taken close to our home surrounded with  a palm trees.

Jalan-Jalan di Bukit Jugra | Kuala Langat

© 2016 Wazari Wazir | Bukit Jugra | Road Trip

Sempena cuti Hari Wilayah ni, tak tahu nak ke mana, kami sekeluarga pun jalan-jalan Bukit Jugra, selama ni tak pernah sampai pun, hanya pernah dengar nama dan tengok gambar sahaja. Bukit Jugra ni kalau nak diikutkan besar sejarahnya untuk rakyat  Selangor, semasa pemerintahan Sultan Abdul Samad, yang memerintah dari tahun 1859-1898, Bukit Jugra pernah dijadikan tempat bersemayam Sultan Selangor.

Selain daripada itu, Bukit Jugra juga terkenal dengan rumah apinya dan sejak kebelakangan ini Bukit Jugra ini cukup popular dengan peminat sukan paragliding. Cuma semasa kami ke sini, tak nampak pun kelibat paragliding kat sini, kami bercuti tetapi warga Selangor bekerja, so tak ramai orang kat sini. Semasa kami sampai ke sini sekitar jam 10 pagi, tidak ada orang lain selain kami sekeluarga, lepas setengah jam macam tu, barulah ada sebuah kereta lain datang, mereka singgah sekejap, ambil gambar dan terus ke tempat lain.

Mungkin juga kerana kami tiba jam 10 am, kalau sekitar jam 7 Am atau 8 Am mungkin ada ramai orang di sini, terutamanya yang suka berjogging sekitar kawasan ini dan bagi saya kalau nak enjoy pemandangan di sini boleh datang pada awal pagi, sebaiknya sebelum matahari terbit, boleh tengok sunrise dan dalam sejam dua sebelum matahari terbenam atau sunrise.

Kalau dari arah Banting nak ke sini, tak susah sangat, ikut sahaja papan tanda yang menghala ke Jugra, insyaAllah sampai, jalan masuk ke dalam agak sunyi sikit. Dari jauh tak nampak sangat rumah api tu, dah nak dekat baru nampak rumah api tu, bila nampak lokasi rumah api tu, ikut sahaja laluan menghala ke sana, namanya pun bukit, so takdelah tinggi sangat. Kalau nak bersenam, boleh jer parking kereta di bahagian bawah dan berjalan mendaki ke  atas.

Gambar yang dirakam ni tak berapa nak menjadi sangat, tapi kira bolehlah daripada tak ada, susah sebenarnya nak rakam gambar anak-anak ni, sibuk nak berlari ke sana sini, kalau tak dijaga, mungkin bergolek-golek kat bawah sana tu. Bila dipaksa bergambar berkali-kali muka pun dah tak ceria lagi. Letih jugak turun naik bukit nak set timer kamera dan juga berlari sana sini, kejar anak-anak nak suruh mereka bergambar. Maklumlah nak datang sini selalu bukan senang lagipun bagi saya, tak banyak sangat yang boleh dirakam di sini, kecuali kita ni peminat landscape.

Di atas bukit ni, tiada kedai-kedai jual makanan masa saya datang, tak pastilah kalau hujung minggu ada orang menjual macam-macam kat sini, so kepada sesiapa yang rasa nak datang dan enjoy pemandangan di sini berjam-jam, eloklah  bawak bekalan makanan serta minuman sikit, sementara nak tunggu sunset tu, ada jugaklah makanan yang hendak dikunyah.

Di seberang Sungai Langat tu, kalau tak silap saya Pulau Carey, so next time, insyaAllah boleh explore area Pulau Carey pulak, tengok kehidupan serta kebudayaan warga Mah Meri, Siberia boleh sampai, takkan Pulau Carey tak boleh kannn…

Mia Angie - Cantik gambar!!!

rahimah - Saya dah sampai kat sini. Tak tau rupanya seberang sana tu Pulau Carey. Dekat je rupanya. Gambar kat blog ni semuanya cantik-cantik.Saya suka tengok !

Kehidupan Ini Adalah Sebuah Pengembaraan | Kuala Langat

© 2016 Wazari Wazir | My Family at Kuala Langat

Kehidupan ini sememangnya adalah sebuah pengembaraan, sama ada kita memilih untuk kekal hidup hingga akhir hayat di tanah kelahiran kita, ataupun keluar jauh meninggalkan keluarga yang membesarkan kita untuk hidup sendiri. Saya dibesarkan di Sungai Besi, mengenal A,B,C dan Alif, Ba, Ta di sana. Satu ketika dahulu Sungai Besi tu boleh dikatakan Kampung juga pasal agak jauh dari Kuala Lumpur, di kawasan saya tinggal banyak rumah-rumah kampung yang berdindingakan papan lapis dan beratap zinc.

Kini kampung tersebut telah membangun, dah ada ERL, LRT, Komuter dan telah didirikan Stesen bas yang hampir menyerupai terminal lapangan kapal terbang iaitu Terminal Bersepadu Selatan TBS, dulu laluan yang ada di sana hanyalah laluan Keretapi Tanah Melayu sahaja iaitu KTM tetapi tiada stesen keretapi di Sungai Besi, hanya laluan sahaja menghubungkan Kuala Lumpur dan Seremban.

Dipendekkan cerita kami sekeluarga atelah berhijrah ke tempat baharu, di kawasan majlis Daerah Kuala Langat, dah jadi orang Kuala Langat. Bunyi macam jauh sangat dari Kuala Lumpur tetapi untuk ke Putrajaya dari kawasan rumah kami ini bukanlah jauh sangat, kurang 30 minit boleh sampai, kalau hendak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur atau KLIA hanya ambil masa dalam 15 minit, sama juga kalau ingin ke MITSUI Outlet Park KLIA Sepang, hanya ambil masa dalam 10 hingga 15 minit sahaja kalau jalan tidak sesak.

Gambar terbaru di atas ni saya rakam tidak jauh dar rumah, jangan terperanjat kalau saya kata hanya berjarak beberapa meter sahaja dari rumah, kalau jalan lenggang kangkung mungkin ambil masa kurang 5 minit, kalau berlari dari rumah, rasanya seminit pun mungkin tak sampai. Tetapi, seperti yang saya tulis sebelum ini, saya pun tak pasti sampai bila suasana ini akan kekal begini. Sungai Besi yang dahulu bukan lagi seperti sekarang, rasanya untuk masa-masa mendatang ada kemungkinan kawasan ladang kepala sawit di sekitar KLIA ini habis diratakan untuk buat kawasan perumahan.

Mungkin pembinaan lebih banyak kawasan perumahan, perindustrian ataupun rumah kedai lebih menguntungkan bagi tuan punya tanah. Sementara ianya masih kekal begini, eloklah saya rakam sebanyak-banyak gambar di sini, sama macam di Desa Petaling, satu ketika dahulu kami sering bawa anak-anak naik ke atas bukit di Desa Petaling tersebut untuk melihat pemandangan Kuala Lumpur dan menyaksikan matahari terbenam, kini kawasan tersebut telahpun didirikan rumah berharga jutaan ringgit setiap satu dan kawasan itu sudah tentunya berkawal ataupun “Gate Community” So, hanya golongan Jutawan saja yang layak menikmati pemandangan indah Kuala Lumpur dari atas bukit di kawasan tersebut.

Berbalik kepada gambar di atas, kami rakam selepas berjogging sekitar kawasan ini, tak sempat nak explore habis lagi, kawasan Kuala Langat ni agak besar, banyak juga tarikan sekitar Banting, sempat jugak ke Tanjung Sepat, Bagan Lalang, Morib, Batu Laut. Pulau Carey jer tak sempat lagi, nanti bolehlah layan memotret Mah Meri di sana nanti kalau ada kelapangan. Bukit Jugra pun menarik jugak untuk di explore.

Sementara tu cukuplah sekitar rumah sahaja, nak bergambar di KLIA tapi tak terbang ke mana, sakit hati pulak tengok kapal terbang berlepas.

Anak-anak saya tu masih mengantuk lagi, seawal jam 7 pagi, kami dah gerakkan dia untuk keluar rumah, berjogging, memang kena paksa, saya “Morning Person”, memang cuti ke tak cuti, tetap bangun awal, orang lain pun bangun awal jugak untuk solat Subuh cuma saya tak sambung tidur pasal rugi masa terbuang melayan mimpi, hidup kita di dunia ni bukannya lama mana, so gunakan setiap saat penuh makna menurut timbangan diri sendiri, kepada yang rasa bermanfaat untuk tidur sampai tengahari di hujung minggu, terpulang diri masing-masing.

Banyak lagi kalau hendak saya tulis tapi rasanya ada sebahagian dari perkara tersebut elok disimpan jauh di sudut hati, tambahan pula zaman cyber ini, semakin ramai orang cerdik pandai, malahan lebih cerdik lagi daripada mereka yang memang ahli dalam bidangnya.

Nothing stays forever, tiada yang kekal lama kecuali beberapa perkara, antara lain ialah sekeping gambar yang dirakam dengan kejujuran, yang dirakam seadanya tanpa manipulasi melampau seperti kes yang melibatkan sebuah jenama kamera baru-baru ini, yang salah bukan jenama kamera tersebut tetapi orang yang memanipulasi gambar tersebut.

Persekitaran dalam gambar ini tidak akan kekal lama, anak-anak saya juga akan semakin membesar dan kami sebagai ibu bapa akan terus meniti usia, insyaAllah. Semasa saya seusia mereka, tiada kenangan bergambar saya dana adik beradik lainnya, sebab keluarga kami sebagaimana keluarga-keluarga awal 70an, yang rata-ratanya waktu itu bukanlah terdiri dari orang yang senang, wang yang ada hanya cukup untuk meneruskan kehidupan, apalagi untuk membeli kamera.

Saya yang suka membaca buku ini mengibaratkan kedatangan tahun baru sebagai sebuah buku baru yang punya helain-helain kertas putih yang masih kosong. Terpulanglah kepada kita untuk menulis cerita apa di dalamnya, baik buruk, menarik atau tidaknya cerita yang bakal kita tuliskan dalam buku tersebut bergantung kita. Sama ada kita ingin penuhi kisah-kisah kehidupan yang biasa-biasa di dalam buku tersebut atau memilih untuk menulis kisah-kisah penuh warna warni, penuh pengembaraan, ataupun hanya seakan mengulang atau menyalin sahaja cerita-cerita dari tahun-tahun lepas sahaja, semuanya tergantung ke atas kita.

Saya ingin menarik perhatian sahabat semua terutamanya yang suka membaca, kalau boleh dapatkan buku ini bertajuk A Million Miles in a Thousand Years, tulisan Donald Miller. Buku ini antara buku yang cukup memberi kesan kepada saya, bagaimana kita boleh jadikan kehidupan kita lebih bermakna, penuh adventure ibarat sebuah filem tetapi ianya adalah sebuah realiti.

  “I think this is when most people give up on their stories. They come out of college wanting to change the world, wanting to get married, wanting to have kids and change the way people buy office supplies. But they get into the middle and discover it was harder than they thought. They can’t see the distant shore anymore, and they wonder if their paddling is moving them forward. None of the trees behind them are getting smaller and none of the trees ahead are getting bigger. They take it out on their spouses, and they go looking for an easier story.”

 – Donald Miller –

Zaini - Another good write bang. Always admire bro especially sebab possess both great ability: photog & reading. Kudos.

BTW, itu hari ternampak bro depan KLCC. Nak tegur ragu-ragu, terus tak jadi. Haha.

Cuti-Cuti Malaysia | Jalan-Jalan Ke Planetarium Negara

© 2016 Wazari Wazir | Visiting National Planetarium | Kuala Lumpur

Straight to the point, actually selepas kami berjogging di KLCC, kami sekeluarga tidak terus pulang ke rumah tetapi terus ke Planetarium Negara yang terletak di Tasik Perdana atau nama barunya Taman Botani Perdana (Perdana Botanical Garden). Sebabnya pasal ada cerita baru. Kami dah 2,3 kali ke sini tetapi ceritanya sama sahaja, so ada cerita baharu, kami pun lanjut ke mari.

Untuk pengetahuan galeri pameran di Planetarium ini ditutup kepada orang ramai secra berperingkat bermula dari 2 November 2015  hingga 3 Januari 2016 dan ditutup sepenuhnya pada 5 Julai 2016 untuk proses penambahbaikan dan naik taraf, tetapi Teater Angkasa yang menayangkan cerita seperti dalam poster di atas dibuka seperti biasa.

Semasa kami ke sini, minggu lalu, hanya kami berlima sahaja di dalam dewan teater yang boleh memuatkan beratus-ratus orang, kira macam dewan teater ni kami yang punya. Kami tak tengok ketiga-tiga filem pendek tersebut sebab dah penat berjogging, kalau lama lagi dalam dewan ni, alamatnya mungkin dewan teater ni yang akan tengok kami.

Kami hanya menonton tayangan pertama sahaja iaitu TILT, kanak-kanak suka la pasal ianya bercorak kartun pengembaraan ke Angkasa Lepas, kita boleh tahu bagaimana terjadinya pertukaran empat musim di dunia ini. Bagaimana terjadinya musim panas, musim sejuk,  dan dua musim lainnya.

Budak-budak tak boring pasal setiap satu-satu tayangan tak sampai setengah jam pun. Saya bagitau ni bukan apa, saya amat-amat percaya ada sebahagian besar warga kota yang belum pernah masuk pun ke Planatarium Negara ni walaupun mungkin ada yang dah pernah sampai nun jauh ke Baikonur di Kazakhstan sana, tapi kalau ada orang tanya, Planetarium Negara Malaysia kat mana yer? Mungkin ada yang menganga, sebut Baikonur, cergas jawab Kazakhstan…

Okey, itu jer nak bagitau…

*Actually saya ada hidden agenda bawak anak-anak kat sini, supaya dorang belajar rajin-rajin, nanti boleh sambung belajar di Russia, InsyaAllah…