» Wazari Wazir Photographer Blog, Malaysian Photographer

 bio picture
  • Welcome to My Blog!

    Hi, I'm Wazari Wazir, Malaysian Photojournalist and also Travel Blogger, working for the Government of Malaysia.

    Will be sharing a variety of travel stories and photographs here and occasionally my recent assignment with the government. I do conduct Photography and Photoshop Workshops if there is any invitations.

    I've Conduct a Photoshop Workshops in IIUM International Islamic University Malaysia (Gombak) and also at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT), in Selangor and other Photography Workshops all over the country including Sabah Malaysia North Borneo.

    My Blog is The Winner for Best Photography Blog 2014 during MSMW Malaysia Social Media Week Blogger Awards 2014.

    Thank you for visiting My Blog and if you have any questions, feel free to contact me through my email...

    wazariwazir@yahoo.com | Tel No : + 6012 2812753

In Photography, Lighting Can Make or Break a Photographs

© 2016 Wazari Wazir | My Children at Kuala Langat | 50mm Lens | f/2

Have you watch The Revenant Film? The film were shot almost entirely with natural light, I’ve watch it and wow, it was so amazing, the story were quite good but most importantly I like the way the director or the cinematographer make full use or take great advantage of the natural light.

As a photographer light is our friends, some people say that photography is all about painting with light but on the other hand we must also know how to take advantage of the light, if we can. I like natural light photography or available light photography, I don’t like using flash, but during my day to day works, sometimes I have to use it.

Anyway I just wanted to share with you what difference it look like if we photographed the same place at a different time of the day, of-course this will also be determine by the weather in your place. Everyday is not the same. Fo me personally I like a flat lighting, I like some kind of soft light, a soft diffuse light that normally happens during an overcast day.

The first photograph above were taken in the early morning, some where 7:50 Am and the other one were taken during late afternoon around 6 PM, the morning light appear to be a little bit soft, subtle and there is some mist in the background coming from the swamp, on the other hand the second photograph, the lighting appear to be a little bit harsh or strong due to strong late afternoon sun coming from behind my children.

Sometimes a certain place looks great in the late  afternoon or early morning light but rarely look great during midday. So it is great if we can visit the place that we think is beautiful and make a couple of visit at a different time of the day, especially somewhere close to our home.

*About the photographs, both were taken with a DSLR camera attach with 50mm prime lens and I was using Aperture of f/2 for both photograph to throw away the background, it was taken close to our home surrounded with  a palm trees.

Jalan-Jalan di Bukit Jugra | Kuala Langat

© 2016 Wazari Wazir | Bukit Jugra | Road Trip

Sempena cuti Hari Wilayah ni, tak tahu nak ke mana, kami sekeluarga pun jalan-jalan Bukit Jugra, selama ni tak pernah sampai pun, hanya pernah dengar nama dan tengok gambar sahaja. Bukit Jugra ni kalau nak diikutkan besar sejarahnya untuk rakyat  Selangor, semasa pemerintahan Sultan Abdul Samad, yang memerintah dari tahun 1859-1898, Bukit Jugra pernah dijadikan tempat bersemayam Sultan Selangor.

Selain daripada itu, Bukit Jugra juga terkenal dengan rumah apinya dan sejak kebelakangan ini Bukit Jugra ini cukup popular dengan peminat sukan paragliding. Cuma semasa kami ke sini, tak nampak pun kelibat paragliding kat sini, kami bercuti tetapi warga Selangor bekerja, so tak ramai orang kat sini. Semasa kami sampai ke sini sekitar jam 10 pagi, tidak ada orang lain selain kami sekeluarga, lepas setengah jam macam tu, barulah ada sebuah kereta lain datang, mereka singgah sekejap, ambil gambar dan terus ke tempat lain.

Mungkin juga kerana kami tiba jam 10 am, kalau sekitar jam 7 Am atau 8 Am mungkin ada ramai orang di sini, terutamanya yang suka berjogging sekitar kawasan ini dan bagi saya kalau nak enjoy pemandangan di sini boleh datang pada awal pagi, sebaiknya sebelum matahari terbit, boleh tengok sunrise dan dalam sejam dua sebelum matahari terbenam atau sunrise.

Kalau dari arah Banting nak ke sini, tak susah sangat, ikut sahaja papan tanda yang menghala ke Jugra, insyaAllah sampai, jalan masuk ke dalam agak sunyi sikit. Dari jauh tak nampak sangat rumah api tu, dah nak dekat baru nampak rumah api tu, bila nampak lokasi rumah api tu, ikut sahaja laluan menghala ke sana, namanya pun bukit, so takdelah tinggi sangat. Kalau nak bersenam, boleh jer parking kereta di bahagian bawah dan berjalan mendaki ke  atas.

Gambar yang dirakam ni tak berapa nak menjadi sangat, tapi kira bolehlah daripada tak ada, susah sebenarnya nak rakam gambar anak-anak ni, sibuk nak berlari ke sana sini, kalau tak dijaga, mungkin bergolek-golek kat bawah sana tu. Bila dipaksa bergambar berkali-kali muka pun dah tak ceria lagi. Letih jugak turun naik bukit nak set timer kamera dan juga berlari sana sini, kejar anak-anak nak suruh mereka bergambar. Maklumlah nak datang sini selalu bukan senang lagipun bagi saya, tak banyak sangat yang boleh dirakam di sini, kecuali kita ni peminat landscape.

Di atas bukit ni, tiada kedai-kedai jual makanan masa saya datang, tak pastilah kalau hujung minggu ada orang menjual macam-macam kat sini, so kepada sesiapa yang rasa nak datang dan enjoy pemandangan di sini berjam-jam, eloklah  bawak bekalan makanan serta minuman sikit, sementara nak tunggu sunset tu, ada jugaklah makanan yang hendak dikunyah.

Di seberang Sungai Langat tu, kalau tak silap saya Pulau Carey, so next time, insyaAllah boleh explore area Pulau Carey pulak, tengok kehidupan serta kebudayaan warga Mah Meri, Siberia boleh sampai, takkan Pulau Carey tak boleh kannn…

Mia Angie - Cantik gambar!!!

rahimah - Saya dah sampai kat sini. Tak tau rupanya seberang sana tu Pulau Carey. Dekat je rupanya. Gambar kat blog ni semuanya cantik-cantik.Saya suka tengok !

Kehidupan Ini Adalah Sebuah Pengembaraan | Kuala Langat

© 2016 Wazari Wazir | My Family at Kuala Langat

Kehidupan ini sememangnya adalah sebuah pengembaraan, sama ada kita memilih untuk kekal hidup hingga akhir hayat di tanah kelahiran kita, ataupun keluar jauh meninggalkan keluarga yang membesarkan kita untuk hidup sendiri. Saya dibesarkan di Sungai Besi, mengenal A,B,C dan Alif, Ba, Ta di sana. Satu ketika dahulu Sungai Besi tu boleh dikatakan Kampung juga pasal agak jauh dari Kuala Lumpur, di kawasan saya tinggal banyak rumah-rumah kampung yang berdindingakan papan lapis dan beratap zinc.

Kini kampung tersebut telah membangun, dah ada ERL, LRT, Komuter dan telah didirikan Stesen bas yang hampir menyerupai terminal lapangan kapal terbang iaitu Terminal Bersepadu Selatan TBS, dulu laluan yang ada di sana hanyalah laluan Keretapi Tanah Melayu sahaja iaitu KTM tetapi tiada stesen keretapi di Sungai Besi, hanya laluan sahaja menghubungkan Kuala Lumpur dan Seremban.

Dipendekkan cerita kami sekeluarga atelah berhijrah ke tempat baharu, di kawasan majlis Daerah Kuala Langat, dah jadi orang Kuala Langat. Bunyi macam jauh sangat dari Kuala Lumpur tetapi untuk ke Putrajaya dari kawasan rumah kami ini bukanlah jauh sangat, kurang 30 minit boleh sampai, kalau hendak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur atau KLIA hanya ambil masa dalam 15 minit, sama juga kalau ingin ke MITSUI Outlet Park KLIA Sepang, hanya ambil masa dalam 10 hingga 15 minit sahaja kalau jalan tidak sesak.

Gambar terbaru di atas ni saya rakam tidak jauh dar rumah, jangan terperanjat kalau saya kata hanya berjarak beberapa meter sahaja dari rumah, kalau jalan lenggang kangkung mungkin ambil masa kurang 5 minit, kalau berlari dari rumah, rasanya seminit pun mungkin tak sampai. Tetapi, seperti yang saya tulis sebelum ini, saya pun tak pasti sampai bila suasana ini akan kekal begini. Sungai Besi yang dahulu bukan lagi seperti sekarang, rasanya untuk masa-masa mendatang ada kemungkinan kawasan ladang kepala sawit di sekitar KLIA ini habis diratakan untuk buat kawasan perumahan.

Mungkin pembinaan lebih banyak kawasan perumahan, perindustrian ataupun rumah kedai lebih menguntungkan bagi tuan punya tanah. Sementara ianya masih kekal begini, eloklah saya rakam sebanyak-banyak gambar di sini, sama macam di Desa Petaling, satu ketika dahulu kami sering bawa anak-anak naik ke atas bukit di Desa Petaling tersebut untuk melihat pemandangan Kuala Lumpur dan menyaksikan matahari terbenam, kini kawasan tersebut telahpun didirikan rumah berharga jutaan ringgit setiap satu dan kawasan itu sudah tentunya berkawal ataupun “Gate Community” So, hanya golongan Jutawan saja yang layak menikmati pemandangan indah Kuala Lumpur dari atas bukit di kawasan tersebut.

Berbalik kepada gambar di atas, kami rakam selepas berjogging sekitar kawasan ini, tak sempat nak explore habis lagi, kawasan Kuala Langat ni agak besar, banyak juga tarikan sekitar Banting, sempat jugak ke Tanjung Sepat, Bagan Lalang, Morib, Batu Laut. Pulau Carey jer tak sempat lagi, nanti bolehlah layan memotret Mah Meri di sana nanti kalau ada kelapangan. Bukit Jugra pun menarik jugak untuk di explore.

Sementara tu cukuplah sekitar rumah sahaja, nak bergambar di KLIA tapi tak terbang ke mana, sakit hati pulak tengok kapal terbang berlepas.

Anak-anak saya tu masih mengantuk lagi, seawal jam 7 pagi, kami dah gerakkan dia untuk keluar rumah, berjogging, memang kena paksa, saya “Morning Person”, memang cuti ke tak cuti, tetap bangun awal, orang lain pun bangun awal jugak untuk solat Subuh cuma saya tak sambung tidur pasal rugi masa terbuang melayan mimpi, hidup kita di dunia ni bukannya lama mana, so gunakan setiap saat penuh makna menurut timbangan diri sendiri, kepada yang rasa bermanfaat untuk tidur sampai tengahari di hujung minggu, terpulang diri masing-masing.

Banyak lagi kalau hendak saya tulis tapi rasanya ada sebahagian dari perkara tersebut elok disimpan jauh di sudut hati, tambahan pula zaman cyber ini, semakin ramai orang cerdik pandai, malahan lebih cerdik lagi daripada mereka yang memang ahli dalam bidangnya.

Nothing stays forever, tiada yang kekal lama kecuali beberapa perkara, antara lain ialah sekeping gambar yang dirakam dengan kejujuran, yang dirakam seadanya tanpa manipulasi melampau seperti kes yang melibatkan sebuah jenama kamera baru-baru ini, yang salah bukan jenama kamera tersebut tetapi orang yang memanipulasi gambar tersebut.

Persekitaran dalam gambar ini tidak akan kekal lama, anak-anak saya juga akan semakin membesar dan kami sebagai ibu bapa akan terus meniti usia, insyaAllah. Semasa saya seusia mereka, tiada kenangan bergambar saya dana adik beradik lainnya, sebab keluarga kami sebagaimana keluarga-keluarga awal 70an, yang rata-ratanya waktu itu bukanlah terdiri dari orang yang senang, wang yang ada hanya cukup untuk meneruskan kehidupan, apalagi untuk membeli kamera.

Saya yang suka membaca buku ini mengibaratkan kedatangan tahun baru sebagai sebuah buku baru yang punya helain-helain kertas putih yang masih kosong. Terpulanglah kepada kita untuk menulis cerita apa di dalamnya, baik buruk, menarik atau tidaknya cerita yang bakal kita tuliskan dalam buku tersebut bergantung kita. Sama ada kita ingin penuhi kisah-kisah kehidupan yang biasa-biasa di dalam buku tersebut atau memilih untuk menulis kisah-kisah penuh warna warni, penuh pengembaraan, ataupun hanya seakan mengulang atau menyalin sahaja cerita-cerita dari tahun-tahun lepas sahaja, semuanya tergantung ke atas kita.

Saya ingin menarik perhatian sahabat semua terutamanya yang suka membaca, kalau boleh dapatkan buku ini bertajuk A Million Miles in a Thousand Years, tulisan Donald Miller. Buku ini antara buku yang cukup memberi kesan kepada saya, bagaimana kita boleh jadikan kehidupan kita lebih bermakna, penuh adventure ibarat sebuah filem tetapi ianya adalah sebuah realiti.

  “I think this is when most people give up on their stories. They come out of college wanting to change the world, wanting to get married, wanting to have kids and change the way people buy office supplies. But they get into the middle and discover it was harder than they thought. They can’t see the distant shore anymore, and they wonder if their paddling is moving them forward. None of the trees behind them are getting smaller and none of the trees ahead are getting bigger. They take it out on their spouses, and they go looking for an easier story.”

 – Donald Miller –

Zaini - Another good write bang. Always admire bro especially sebab possess both great ability: photog & reading. Kudos.

BTW, itu hari ternampak bro depan KLCC. Nak tegur ragu-ragu, terus tak jadi. Haha.

Cuti-Cuti Malaysia | Jalan-Jalan Ke Planetarium Negara

© 2016 Wazari Wazir | Visiting National Planetarium | Kuala Lumpur

Straight to the point, actually selepas kami berjogging di KLCC, kami sekeluarga tidak terus pulang ke rumah tetapi terus ke Planetarium Negara yang terletak di Tasik Perdana atau nama barunya Taman Botani Perdana (Perdana Botanical Garden). Sebabnya pasal ada cerita baru. Kami dah 2,3 kali ke sini tetapi ceritanya sama sahaja, so ada cerita baharu, kami pun lanjut ke mari.

Untuk pengetahuan galeri pameran di Planetarium ini ditutup kepada orang ramai secra berperingkat bermula dari 2 November 2015  hingga 3 Januari 2016 dan ditutup sepenuhnya pada 5 Julai 2016 untuk proses penambahbaikan dan naik taraf, tetapi Teater Angkasa yang menayangkan cerita seperti dalam poster di atas dibuka seperti biasa.

Semasa kami ke sini, minggu lalu, hanya kami berlima sahaja di dalam dewan teater yang boleh memuatkan beratus-ratus orang, kira macam dewan teater ni kami yang punya. Kami tak tengok ketiga-tiga filem pendek tersebut sebab dah penat berjogging, kalau lama lagi dalam dewan ni, alamatnya mungkin dewan teater ni yang akan tengok kami.

Kami hanya menonton tayangan pertama sahaja iaitu TILT, kanak-kanak suka la pasal ianya bercorak kartun pengembaraan ke Angkasa Lepas, kita boleh tahu bagaimana terjadinya pertukaran empat musim di dunia ini. Bagaimana terjadinya musim panas, musim sejuk,  dan dua musim lainnya.

Budak-budak tak boring pasal setiap satu-satu tayangan tak sampai setengah jam pun. Saya bagitau ni bukan apa, saya amat-amat percaya ada sebahagian besar warga kota yang belum pernah masuk pun ke Planatarium Negara ni walaupun mungkin ada yang dah pernah sampai nun jauh ke Baikonur di Kazakhstan sana, tapi kalau ada orang tanya, Planetarium Negara Malaysia kat mana yer? Mungkin ada yang menganga, sebut Baikonur, cergas jawab Kazakhstan…

Okey, itu jer nak bagitau…

*Actually saya ada hidden agenda bawak anak-anak kat sini, supaya dorang belajar rajin-rajin, nanti boleh sambung belajar di Russia, InsyaAllah…

Fotografi | Manfaatkan Cahaya Semulajadi

© 2016 Wazari Wazir | Backlighting Photography

Gambar ni saya rakam ketika hendak berjogging di salah sebuah taman di Kuala Lumpur, biasanya setiap kali jogging pasti saya bawak kamera, saya bawa beg galas yang kecil. Mungkin ada yang kata, macam mana nak jogging kalau bawa kamera, bawa beg, tak berat ke? Jogging dengan anak-anak kecil ni lain sikit, kena bawa banyak barang.

Antara barang yang dibawa ialah botol air mineral, pampers untuk anak serta juga kamera serta pesalinan baju untuk dorang. Biasalah budak-budak ni, kekadang masa makan dia muntahlah, comotlah itu ini dan macam-macam lagi. Lagi satu kebiasaanya saya dan isteri bergilir-gilir berjogging, biasanya saya biarkan isteri saya jogging dahulu, dan saya jaga anak-anak, kadang-kadang isteri saya jogging dengan anak-anak tetapi biasalah kalau dengan anak-anak kecil ni, lari-lari anak, badan tak berpeluh.

So bila dah lepas jogging lari-lari anak dengan anak-anak, dorang tinggal dengan saya dan isteri terus buat satu dua round lagi tanpa mereka, lepas isteri jogging, dia pulak jaga anak-anak dan beg galas yang saya bawa, so tiada masalh di situ.

Cuma masa lalu di jogging track ni, saya nampak macam ada sumber cahaya yang bagi saya cukup menarik, so sebelum sempat dorang start running, saya panggil dorang sekejap pasal hendak ambil gambar. Actually gambar group posing ada tetapi bagi saya gambar yang baru hendak duduk dan ambil position ni lebih baik, saya suka moment dia dan saya kongsikan di sini.

Dalam fotografi, secara asasnya ada tiga jenis cahaya, Natural Light atau Cahaya Semulajadi iaitu dari cahaya matahari ataupun dari bulan, Available Light, iaitu sumber cahaya yang sememangnya telah sedia ada di satu-satu lokasi, contoh cahaya lilin, cahaya dan dewan, cahaya lampu jalan di jalan raya dan seumpanya. Lagi satu ialah Artificial Light, iaitu cahaya buatan, sumber cahaya yang kita adakan sendiri yang mana di satu-satu tempat itu secara asalnya tiada sumber cahaya tersebut tetapi kita wujudkan, contoh senang ialah dari sumber Flash atau Strobes. Lilin pun boleh bertukar kepada Artificial Light sekiranya kita dengan sengaja menyalakan lilin untuk menerangi sesuatu subjek untuk dapatkan mood tertentu yang mana pada asalnya memang tiada lilin di situ.

Cahaya yang paling senang untuk didapati ialah sumber cahaya matahari, cuma kualiti dia berbeza-beza dari awal pagi hinggalah saat matahari terbenam. Nak tulis panjang lagi rasa macam malas pulak, rasa macam mengulangi apa yang pernah saya tulis sebelumnya, so point dia ialah, kita kena kenal pasti sumber cahaya yang baik untuk tujuan fotografi.

Sekiranya kita kerap bermain dengan cahaya semulajadi atau Natural Light, mata kita akan cepat sensitif dengan kualiti pencahayaan di sesetengah tempat, bezanya sama ada kita bersedia atau tidak untuk memanfaatkannya.

Sebenarnya sumber cahaya matahari ini sudah agak tinggi, ianya dirakam lebih kurang jam 8:12 AM pagi, dari pengamatan saya, sumber “Golden Light” yang baik di Kuala Lumpur sekiranya cuaca baik ialah sekitar jam 7:30 AM hingga jam 7:45 AM, waktu ni matahari masih rendah lagi, bayang pun masih panjang, waktu tersebut paling sesuai untuk layan “backlighting.” Kalau di Sabah dan Sarawak mungkin sejam awal dari yang saya sebutkan tadi.