Kami Bukan Kaya | Kami Backpackers Berpoket Nipis

Travel Photography | Kashmir

Travel Photography | Kashmir

© 2012 Azman Jumat | Melayan Penjual Cenderahati Di Tasik Dal | Kashmir | India

Sedang saya bersama rakan saya Azman Jumat, meronda-ronda sekitar Dal Lake dengan shikara, tiba-tiba datang sebuah perahu kecil mendekati kami, dari jauh dah nampak, meluru laju ke arah kami. Dalam hati risau jugak, takut kena “Paw” ke apa, takut pengemudi shikara kami dah pakat panggil orang kampung untuk jadikan kami habuan atau tebusan, maklumlah pengalaman baru di sini, ianya bukan sesuatu yang kami jangkakan.

Mungkin juga tak cukup research sebelum saya ke Kashmir. kami ni bukannya bawa banyak wang ringgit, datang pun dengan AirAsia bukannya Malaysia Airlines

“I came from the village, I’m village people” sambil menghulurkan barang dagangannya, “please buy this Saffron,” sambil menunjukkan sesuatu yang berwarna kemerahan, yang bagi aku nampak macam lebih kurang daun tembakau yang dihiris halus sahaja. Aku tak tahu sangat apa ke bendanya saffron tu, balik hotel ada Wifi baru aku google balik, rupanya ia sejenis herba atau rempah, banyak kegunannya, antara lain untuk menambah sedap makanan.

Rimas rasanya seolah-olah dipaksa-paksa, rimas sebab tujuan kami meronda sekitar Tasik Dal ni ialah untuk mengambil gambar dan bukannya nak shopping, kalau tujuan kami nak shopping, baik pergi London, Paris, Dubai ataupun kota-kota moden di Europe sana yang terkenal dengan tempat-tempat membeli belah terkemuka, tak payah pergi jauh pun tak mengapa, di Kuala Lumpur sahaja sudah cukup banyak pusat membeli belah bertaraf antarabangsa.

Tetapi dalam pada rimas tu, aku teruja jugak dengan sikap peniaga tersebut yang begitu konsisten, walaupun ditolak dengan lembut berkali-kali,  masih lagi tak jemu-jemu mempromosikan saffron tersebut, bukan sahaja saffron malahan ada juga dijual benih-benih pokok bunga yang aku rasa tak boleh hidup di Malaysia yang memiliki suhu panas sepanjang tahun. Kalau pokok Bunga Tulip boleh hidup di halaman rumah saya di Kuala Lumpur, dah lama saya beli tapi memang takde la kan?

Oleh kerana tak tahan dengan paksaan dan pujuk rayu village people tersebut, saya pun belilah jugak sedikit, dengan harapan dia akan berlalu pergi meninggalkan shikara kami. Tak lama lepas tu datang pula “Village People” yang lain menghampiri shikara kami dan jual cenderahati yang lain pulak, pendek kata macam-macam baranglah ada, butang baju, beg kecik, baju, tudung, pashmina. Rasanya entah berapa buah perahu yang menghampiri kami hari tu, saya sendiri pun tak ingat.

Menurut pengemudi shikara kami, Ashraf namanya, memang itulah mata pencarian orang yang tinggal di sekitar Tasik Dal tersebut, mereka berjualan di sekitar tasik terutamanya kepada pelancong-pelancong yang datang. Memandangkan sewaktu kami kembara ke Kashmir ini pada musim sejuk, maka jumlah pelancong kurang, yang paling ramai semasa musim panas. Dan pada waktu kami meronda-ronda di Tasik Dal ni, tiada Shikara lain yang kelihatan membawa pelancong di sini, hanya perahu orang kampung yang mudik ke hulu  hilir dan sudah tentu shikara kami jadi tumpuan.

Walaupun sebolehnya saya cuba juga untuk membantu ekonomi setempat tetapi mana mungkin untuk saya membeli barang-barang yang dijual oleh setiap peniaga yang menghampiri shikara kami. Bajet kami bukannya banyak dan kebiasaanya, kembara backpackers ni bukannya banyak duit sangat, membeli souvenir adalah acara terakhir sekiranya ada duit lebih, actually tiada dalam agenda pun untuk membeli souvenir kecuali sedikit untuk kenang-kenangan. Kami sempat bersarapan pagi di Tasik Dal ni, restoren terapung dalam perahu.

Bagi penduduk setempat pula mereka mungkin melihat setiap pelancong, baik pelancong yang ikuti pakej pelancongan ataupun mereka yang travel sendiri seperti backpackers sebagai mesin ATM bergerak, ataupun Wang bergerak, mereka mungkin menyangka sesiapa sahaja yang datang ke tempat mereka,  orang luar maksud saya, ialah mereka yang ada banyak duit untuk berbelanja, apa sahaja yang dijual mesti dibeli ataupun mampu di beli oleh kami.

Itu mungkin pandangan mereka, tidak boleh nak salahkan mereka pun, mungkin itu sahaja satu-satunya sumber pencarian rezeki mereka, mereka tak boleh mengalah, mesti cuba sedaya mungkin untuk menjual, paling tidak pun satu dua barang untuk kelangsungan hidup mereka.

Ada juga dikalangan rakan-rakan kita yang bila  melihat kita ke sana sini, menyangka golongan yang kerap travel ni, golongan backpackers ni banyak duit, poket tebal, hakikatnya tidak sebegitu. Kami mengambil masa yang agak lama untuk mengumpul wang, kami korbankan banyak keinginan-keinginan kami untuk menyimpan sebanyak mana duit yang ada dan kami cuba merancang jadual perjalanan kami dengan teliti dan mengira dengan teliti bajet kami. Kawan-kawan ada yang bertukar smartphone setiap tahun, kami backpackers pakai smartphone sampai rosak baru tukar, saya masih lagi guna iPhone 4, walaupun dengar cerita iPhone 6s sudah keluar.

Kami bersengkang mata untuk melihat harga tiket penerbangan yang murah, kami buat research sana sini untuk memilih tempat penginapan yang murah untuk kami bermalam dan kami sedaya upaya cuba untuk gunakan pengangkutan seperti bas, keretapi, tuk-tuk dan ada juga yang menahan (menumpang/hitchhiking) kereta di jalanan untuk ke satu-satu tempat.

Bukan kami kededut dengan duit kami tetapi peruntukan kami cukup terhad, kalau boleh kami ingin panjangkan jarak perjalanan kami dengan sumber wang yang ada dan bukannya mengira-ngira berapa banyak cenderahati yang boleh dibeli untuk dibawa pulang, malahan sebahagian besar dari backpackers memang tidak menyediakan peruntukan khas untuk cenderahati.

Tetapi itu tidak bermakna kami tidak menyumbang apa-apa. Contohnya dengan penulisan kisah kisah kembara di blog ini, setidaknya akan merangsang kawan-kawan yang lain untuk kembara ke Kashmir, mungkin ada sesetengah pembaca merasa teruja dengan kecantikan Kashmir tetapi tidak berani untuk datang sendiri maka mereka pun datang dengan pakej travel, mungkin mereka ni orang yang lebih banyak wang dari kami dan mungkin mereka akan berbelanja lebih dari kami.

Saya backpackers yang tak punya banyak wang ringgit untuk membantu ekonomi penduduk setempat, kecuali untuk perbelanjaan di kedai-kedai kecil, membeli barang keperluan, makan minum, pengusaha hostel,hotel, pengusaha shikara, teksi, tuk-tuk, pengusaha restoran dan sebagainya.

 Kalau tanya saya, ekonomi penduduk Kashmir memang perlu dibantu terutamanya kita yang sama agama dengan mereka. Mereka bukannya mewah sebagaimana penduduk di persekitaran gunung-gunung tinggi di Eropah sana. Pembangunan di Kashmir seakan dipinggirkan.

Bagi saya dengan berkongsi pengalaman indah di Kashmir, di harap ada kawan-kawan yang berhajat untuk ke sini dan sedikit sebanyak mungkin boleh membantu ekonomi mereka.

Kashmir satu ketika dahulu dan sehingga kini pun seringkali menjadi bahan berita di kaca TV, konflik antara India dan Pakistan sering terjadi, sebenarnya konfik mereka tak pernah habis, mungkin Berita di kaca TV pun dan penat nak bercerita tentang mereka kerana banyak lagi isu-isu hangat di dunia ini.

Baru-baru ini Filem lakona Salman Khan iaitu Bajrangi Bhaijaan mendapat sambutan hangat di Malaysia, dan rasanya sedikit sebanyak akan menarik minat orang kita untuk melawat Kashmir, cerita film berlatarbelakangkan pemandangan di Pakistan tetapi lokasi sebenar filem tersebut antara lain ialah di Pahalgam dan Sonamarg di Kashmir.

Diharap sedikit sebanyak perkongsian tentang kisah-kisah travel oleh backpackers baik secara bertulis ataupun secara lisan dari kawan kepada kawan terutamanya ke negara-negara ataupun tempat-tempat yang kurang maju akan merangsang minat kita kembara ke sana dan walaupun kami golongan backpackers tidak memperuntukkan wang untuk membeli barang-barang cenderahati, setidaknya dapat juga membantu serba sedikit dengan kehadiran kawan-kawan kami yang lain.

Kepada kaki kembara pula elok kalau kita selang selikan destinasi kembara kita, ada masanya kita berkunjung ke negara maju seperti di Eropah, ada masanya kita cuba pula ke negara-negara kurang maju seperti ke sesetengah tempat di India atau Nepal.

Tetapi duit masing-masing, terpulang kita, ada jugak pernah saya dengar, kalau dah habis negara di dunia ni India adalah pilihan terakhir dia akan pergi. Well, terpulang, it’s your money after all. Kepada yang bertanya berapa banyak kami habis selama seminggu berkelana di Kashmir, mungkin ada yang tidak percaya.

Last but not least, saya, begitu juga sebahagian dari pengembara backpackers yang lain yang menulis tentang kisah-kisah kembara mereka di laman  sosial media, sebenarnya telah menjadi duta tidak rasmi tanpa gaji negara yang kami pergi, kami telah menjadi agensi pelancongan mereka tanpa bayaran, kami mempromosikan tempat-tempat yang kami pergi tanpa bayaran apa-apa dan kalau ada yang tertarik dengan “promosi” kami, dan semakin ramai pengunjung ke tempat mereka, itu rezeki mereka sepenuhnya.

Mungkin kami backpackers agak kedekut berbelanja, tetapi yang pasti kami tidak pernah kedekut untuk bercerita pengalaman kami di tempat anda. Perkara yang baik bonus untuk anda, perkara kurang baik yang diceritakan ,agar menjadi panduan dan sebolehnya diperbaiki agar rezeki semakin mencurah-curah lagi, insyaAllah…

*Hampir sebulan saya kembara di Russia, sehelai T-Shirt Russia tidak saya beli, bajet habis beli tiket keretapi sahaja…

*** Artikel Berkaitan : Kembara Fotografi Kashmir

 

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Mengapa Anda Tidak Perlu Kamera Yang Mahal Untuk Keluar Mengembara

The Tourist | Putra Mosque

The Photographer | Putra Mosque

© 2016 Wazari Wazir | Tourist Inside Putra Mosque | Putrajaya | Malaysia

“Mengapa Anda Tidak Perlu Kamera Yang Mahal Untuk Keluar Mengembara.” Tajuk macam hampeh jer, kalau nak baca boleh baca, kalau tak nak pun tidak mengapa, nothing academic atau ilmiah sangat pun, sekadar mengisi kekosongan blog sahaja.

Anyway gambar di atas ni adalah pemandangan biasa di Masjid Putra, bila mana dikunjungi pelancong. Bosan sangat duduk mereput di office layan facebook, so saya pun keluar sekejap dari opis, tengok apa gambar boleh dapat sekitar Putrajaya ni. So saya pilih singgah kat masjid ni.

Lebih kurang sejam saya di sini, apa yang saya perhatikan daripada setiap pelancong yang keluar masuk dalam masjid ini ialah, kebanyakan daripada mereka banyak mengambil gambar dengan menggunakan kamera dari telefon pintar masing-masing ataupun hanya menggunakan kemera dari “Smartphone” mereka. dalam 10 oarng yang keluar masuk, mungkin ada seorang sahaja yang menggunakan kamera kompak atau kamera DSLR.

Ramai juga yang menggunakan selfie stick untuk ambil gambar dan dari pemerhatian saya yang tidak berapa lama, kebanyakan mereka bukan minat sangat hendak ambil tahu tentang masjid ni ataupun luangkan masa pusing keliling masjid atau menghayati senibina yang ada, datang sekejap, tengok-tengok sekejap, ambil gambar dan beredar. Mereka datang beramai-ramai dengan bas pelancong dan rasanya dalam masa sehari, mungkin banyak lagi destinasi yang akan mereka kunjungi.

Kita keluar mengembara atau tujuan yang berbeza-beza, ada sekali tu, ada orang nak follow saya, katanya, “bang saya nak follow abang travel, tapi kamera saya tak power, boleh ke?” Susah nak jawab, kalau nak ikutkan, kalau niat kita hanya sekadar hendak jalan-jalan tengok tempat orang, tiada kamera pun tidak mengapa.

Pengembara hebat seperti  Marco Polo (1254-1324), Ibnu Battuta (1304-1369), Christopher Columbus (1451-1506),  Ferdinand Magellan (1480-1521), keluar mengembara bertahun-tahun tanpa kamera pun, sebab masa tu belum lagi ada kamera, kalau ada pun mungkin sizenya agak besar untuk di bawa berjalan, kamera size yang agak kecil hanya tercipta pada tahun 1888 yang diperkenalkan oleh KODAK. Sekadar makluman; kamera pertama direkacipta ialah kamera Obscura (darkroom) ataupun “Pinhole Camera” oleh Ibn Al-Haytham (Alhazen) (965-1040).

Maksud saya, kita tidak perlu ada kamera pun kalau hendak keluar meliat dunia, cuma setiap orang travel ataus tujuan yang berbeza-beza, kepada peminat photography mungkin ada yang berminat untuk ambil gambar stock photo, ada juga yang menjadikan stock photo sebagai sumber pendapatan utama mereka, golongan seperti ini semestinya memerlukan kamera yang lebih berkualiti dan agak mahal kerana permintaan pasaran yang menginginkan kualiti yang tinggi.

Kepada yang keluar atas urusan kerja, sudah semestinya memerlukan kamera yang bersesuaian dengan kerja mereka. Kepada yang hanya keluar kembara untuk bersantai-santai sahaja, maka terpulang masing-masing. Salah satu sebab mengapa kamera dari Smartphone atau dari Telefon Pintar menjadi pilihan kerana sizenya yang kecil dan sentiasa ada bersama kita. Kebarangkalian kita untuk tertinggal smarthone amat jarang berbanding tertinggal kamera, biasa kalau kita ke luar negara, nak keluar makan-makan contohnya, malas nak bawa kamera yang berat dan besar keluar, tinggal sahaja di bilik hotel tetapi yang pasti kita tidak akan tinggalkan Smartphone kita.

Antara sebab lain mungkin kerana ramai ingin segera berkongsi gambar mereka melancong sana sini dengan orang tersayang melalui laman social media seperti Instagram, Twitter, Facebook dan sebagainya. Lepas ambil gambar boleh terus post ke laman social media, belum sempat naik bas lagi gambar mereka berjalan sana sini dah tersebar seluruh dunia, ramai inginkan kepuasan segera.

Kalau hendak diikutkan kualiti daripada hasil gambar kamera Smartphone kini semakin baik, malahan mungkin jauh lebih baik lagi dari hasil kamera digital professional 20, 30 tahun yang lepas. Lagipaun kebanyakan pelancong terutamanya yang travel mengikuti agenci pelancongan ini bukannya balik nanti nak print gambar besar-besar ataupun buat coffee table book dan tak mustahil, mereka tiada niat pun nak print atau cetak gambar, cukup sekadar disimpan di dalam smartphone atau di laman sosial media masing-masing.

Sebahagian besar peminat photography yang ada DSLR sendiri pun amat jarang mencetak gambar sendiri atau keluarga, apa lagi hendak dijadikan sebuah album ataupun photobook, cukup sekadar disimpan dalam hard disk atau dikongsi di laman sosial media sahaja. Tanya balik diri kita, apa perlunya kamera DSLR 20 – 30 Megapixel, jika sekadar untuk di poskan di laman sosial media yang kebiasaanya akan dikurangkan “kualiti” gambar tersebut oleh pentedia laman sosial media. Kalau nak buat Stock Photos itu lain cerita.

Agak lama juga saya ambil gambar gelagat pelancong di sini, hampir 5,6 group pelancong keluar masuk, saya masih lagi di kawasan tu. Sebabnya saya belum dapat gambar yang saya inginkan, berbeza pula dengan pelancong, ambil gambar sikit-sikit dan ambil gambar Selfie berlatarbelakangkan seni ukir masjid ni, dah cukup, asal sada sahaja, tak perlu nak perfect sangat, cukup sekadar ada kenangan dan yang peliknya, saya sendiri tidak mengambil gambar diri saya sendiri walaupun berjam-jam di sini. Kalau datang dari jauh, saya tiada “bukti” yang saya pernah ke sini. Orang boleh kata yang saya curi gambar ni dari internet.

Untuk gambar-gambar di atas, saya hanya menggunakan kamera Fujifilm X100T yang kecil sahaja, so mereka semua tak kisah atau tak hirau sangat dengan saya, kalau saya guna kamera DSLR yang sizenya agak besar, mungkin mereka akan rasa agak kekok bila mana gambar-gambar mereka di rakam, takut keluar suratkhabar mungkin. Saya pun ambil gambar ala-ala pelancong jugak, itu juga merupakan salah satu kelebihan menggunakan kamera bersize kecil, people don’t care, people don’t bother, they just ignore you. That’s a bonus for me.

Kesimpulannya, sama ada anda ingin bawa kamera yang mahal atau murah, kamera kecil atau besar untuk di bawa mengembara atau berjalan-jalan, baik di Malaysia atau ke luar negara, terpulang pada diri masing-masing, yang pasti kita berjalan atas tujuan yang berbeza-beza. Hampir sebulan saya Kembara Bersama Trans_Siberian Railway   di Russia hanya dengan kamera kecil sahaja, itu sudah memadai buat saya…

 

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Kembara Nepal | Kisah Benar Langtang Aku Datang

Family Photography | Nepal Book

Travel Photography | Nepal Himalaya

Nepal Himalaya

© 2016 Wazari Wazir | Kembara Nepal | Langtang National Park

“Buat apa kat jambatan ni?” Tanya seorang pakcik yang hendak ke ladang kelapa sawit di seberang jambatan kecil ini pada isteri saya, jawab isteri, “ambil gambar.” “Buat apa ambil gambar sini, kenapa tak pergi pantai jer,” kata lelaki itu lagi, “Pergilah Bagan Lalang ke, Morib ke” tambahnya lagi.

Rupanya pakcik tu adalah saudara kepada pemilik ladang kelapa sawit tu, dia datang hendak bersihkan sikit-sikit kawasan ladang ni dan menurutnya beliau, ladang kelapa sawit ni dah ada orang nak beli. So nampak gayanya mungkin dalam masa kurang 5 tahun, tiada lagi pokok kelapa sawit di sini dan jambatan kecil tempat saya ambil gambar ini akan jadi sejarah buat kami sekeluarga.

Saya bukan hendak cerita tentang ladang kelapa sawit ataupun tentang pakcik tu ataupun tentang tips photography mengambil gambar kanak-kanak di atas jambatan tetapi saya hendak cerita tentng “Buku”, ye tentang buku, satu tajuk yang mungkin orang malas hendak baca, ok you all boleh skip dah, lets go to another interesting blog.

Buku ini saya dapat percuma dari sahabat saya Mhilmi yang menulis buku ini, katanya dia nak bagi free kepada semua yang bersamanya semasa trip di Langtnag Nepal tahun 2012 yang lalu. Syukur Alhamdulillah, kalau pun dia tak bagi free, insyaAllah saya beli juga untuk menyokong kawan, lagipun saya memang hantu buku, terutamanya buku-buku genre travelog atau yang berkaitan pengembaraan atau travel.

Buku “Langtang Nepal, Menjelajah Hingga Ke Himalaya” yang dipegang oleh anak saya HaiQal dalam gambar di atas tu ditulis oleh Mhilmi Osman tentang pengalaman beliau bersama saya dan rakan-rakan yang lain sewaktu trip kami ke Nepal Tahun 2012 yang lalu. Saya pun macam terperanjat jer dapat tahu dia dah tulis buku dan dah ada orang lain yang beli dan dapat dulu daripada saya.

Mulanya risau jugak saya nak baca, yerlah kan mana tahu, kalau ada benda yang dia tak puas hati dengan saya dia tulis dalam tu, saya tak boleh nak kata apa. Ini buku tulisan dia, buku tentang pengalaman dia serta pengamatan dia terhadap apa yang berlaku dan juga pandangan peribadi dia terhadap rakan-rakan yang lain.

Seronok juga membaca buku ni, salah satu sebabnya boleh mengingat kembali kenangan lalu, banyak juga perkara yang saya tak berapa hendak ingat dan ada juga cerita yang saya tak tahu, sebabnya kami terpisah, actually ayat “terpisah” tu kurang sesuai, bukan “ter” tetapi memang kami trekking ikut rentak, “pace” atau kudrat masing-masing.

Selesai sahaja trip Nepal, tu saya ada beritahu pada kawan-kawan, cerita kita ni boleh dibukukan, nak buat filem pun boleh, sebabnya setiap daripada kita ada cerita masing-masing, ada pengalaman tersendiri yang boleh dibukukan atau menarik untuk diceritakan pada kawan-kawan.

Saya dan Waja ataupun nama sebenar Ahmad Shukri, ada sebab mengapa ada di hadapan, salah satu sebabnya pengalaman saya semasa mendaki Gunung Kinabalu dengan rakan-rakan sekerja, masa tu saya ikut rentak kawan-kawan, memandangkan saya telah 2 kali naik Gunung Kinabalu, saya rasa tiada apa yang hendak dikejarkan, so saya ikut rentak kawan-kawan dan hanya mengekori mereka dari belakang, hasilnya hampir jam 6 PM baru kami sampai di Laban Rata, yang mana sepatutnya dalam jam 1 PM atau 2 PM dah boleh sampai di sana.

Hampir 9 jam mendaki dari Timpohon untuk ke Laban Rata, sepatutnya dalam 5,6 jam dah boleh sampai. Salah satu sebabnya ramai kawan-kawan yang berehat agak lama, dan bila nampak saya relak sahaja ikut rentak mereka, mereka bergerak secara “santai.” Jadi untuk trip ni saya tak mahu mengulangi kesilapan yang sama, saya kena di hadapan dan push mereka supaya bergerak lebih cepat sedikit. Kalau saya di belakang nanti ramai yang “manja.”

Kalau saya hendak cerita secara detail di blog ni memang tak sesuai, mungkin elok dijadikan buku. Gambar saya berdua dengan Waja dan gambar saya melompat di atas tu sudah tidak jauh dari Kyanjin Gompa sebenarnya, iaitu penghujung trek Lantang kalau kita tak berhajat hendak mendaki puncak Langtang Lirung.

Kami berdua agak lama di sana, menunggu kawan-kawan sampai, hampir sejam rasanya di sini, tapi tak muncul-muncul jugak, hari pun dah hendak gelap, so kami decide patah balik ke bawah. Salah satu sebab saya patah balik ialah saya membawa backpack Shukur, dalam backpack tu pulak ada Passport, Mykad, pendek kata semua dokumen penting Shukur ada dalam tu, kalau dia kena tahan dengan tentera yang berkawal, dia langsung tiada pengenalan diri.

Salah satu sebab saya bawa backpack tu pasal nampak Shukur macam tak larat nak bawa backpack tu, so saya beritahu dia, biar saya bawak, so kurang sikit bebanan, lagi satu saya dimaklumkan yang Fuad dan Wan Joe nak patah balik turun, tak jadi nak naik atas. Saya pun tak ingat siap yang beritahu tentang hal tu.

Gambar kami berdua tu kamera letak atas batu sahaja, kami ada bawa tripod tetapi macam malas hendak keluarkan dari backpack, maklumlah keadaan sangat sejuk, nampak dalam gambar macam panas tetapi sejuk betul di sana tu. So saya bagitau Waja, tak payahlah kita teruskan ke Kyanjin Gompa, takut apa-apa jadi dengan Shukur nanti, dia kena tahan ke apa, ke, sebab dia tiada pengenalan diri, duit pun tiada agaknya pasal wallet dia ada dalam backpack yang saya bawa.

Masa kami berdua hendak turun ke bawah tu “adventure” jugak tapi rasanya saya simpan dulu la kut. Perasaan marah, geram, suka duka, macam-macam ada, perasaan takut pun ada. Masa hendak ke Syabru Besi dari Kathmandu, semasa perjalanan ke sana rasa macam “one way ticket” sahaja, mula terbayang anak isteri, ahli keluarga, pasal tengok keadaan jalan memang kena banyak-banyak tawakkal dan berserah, silap sikit boleh Arwah tetapi beranikan diri juga sebab pemandu kami Rajesh lama tu dah beratus kali ulang alik laluan tu, so kita yakin pada kemampuan dia mengendalikan kenderaan dan selebihnya Tawakkal.

Ada masanya saya rasa macam hendak jalan kaki sahaja balik ke Kathmandu setelah selesai trekking nanti, sebab tak sanggup hendak lalu jalan yang sama dengan kenderaan pacuan empat roda. Jalan kaki walaupun lambat, saya rasa lagi selamat.

Bercakap tentang kembara, walaupun kita keluar travel bersama kawan-kawan tetapi pengalaman kita tidak akan pernah sama, siapa yang pernah membaca buku-buku tentang pendakian ke Gunung Everest ataupun mana-mana pengembaraan berkumpulan yang mencabar mungkin pernah membaca buku-buku tentangnya yang ditulis oleh berlainan orang walaupun mereka melakukan trip bersama.

Bercakap tentang trekking ke Nepal ini, apa yang saya harap kawan-kawan saya belajar ialah kita kadang-kawang tewas dengan diri sendiri, mental kita tak cukup kuat walaupun fizikal kita masih bertenaga. Saya agak terperanjat bila tiba di  Thangsyap tempat kami bermalam, nampak Fuad, Wan Joe ada di sana, saya ingatkan mereka telah kembali ke Syabru Besi pasal tidak mahu meneruskan pendakian, rupa-rupanya mereka tak jadi turun setelah di”basuh” atau di”racun” oleh orang Nepal yang mereka jumpa, supaya mereka meneruskan pendakian, nampak tak? Mereka bukan tak boleh, boleh tetapi kena push bahagian “mental.”

Itu juga yang saya belajar semasa mendaki Gunung Kinabalu, jangan ditewaskan dengan permainan mental kita, kita kena kawal mental kita, jangan mengalah, kecuali kita betul-betul cedera dan memang tidak boleh meneruskan pendakian, letih sikit-sikit, sakit sikit-sikit itu perkara biasa, kita trekking di banjaran Himalaya, bukannya berjalan lenggang kangkung di taman bunga, sakit sikit dan penat sikit itu perkara biasa, luka sikit sana sini, itu juga perkara biasa. Saya tak penat ke? Tipulah kalau saya kata saya tak penat, menyesal? Tidak sama sekali…

Plan yang saya buat ataupun itinerary trekking yang saya rancang memang realistik, insyaAllah boleh dilakukan tetapi saya hanya boleh push atau beri motivasi pada orang setakat termampu sahaja, selebihnya kitalah sebagai individu yang perlu push diri kita sendiri.

Kalau tak percaya, sesiapa yang berpeluang jumpa Waja atau Ahmad Shukri yang duduk bergambar bersama atas batu tu, boleh tanya dia, macam mana saya “push” dia untuk sampai ke tempat kami bergambar tu.  Rasanya macam hendak kering sudah anak tekak saya beri kata-kata semangat. Syukur Alhamdulillah dapat jugak bergambar dengan background yang diidamkan…

*Kepada sesiapa yang ingin membeli buku Travelog Langtang Nepal, boleh dapatkan maklumat lanjut di Facebook Mhilmi Osman, boleh beli terus dari beliau, insyaAllah…

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Rustic Charm | Family Breakfast Kampung Style

Family Photography | Breakfast

© 2016 Wazari Wazir | Family Breakfast at Kuala Langat

This is typical scene where you can have a light breakfast or maybe lunch and dinner also on most Malaysian countryside, but this place is not really on a rural area, maybe it was once back then but actually the location of this small food-stall or what we normally called here in Malaysia as “Warung” is just less than 15 minutes drive from Kuala Lumpur International Airport and just less than 30 minutes to Putrajaya, federal administrative centre of Malaysia.

We have a light breakfast here after finish our jogging around the palm plantation. About the menu, there is not much in term of choice, but the famous one like “Nasi Lemak” or maybe we can called it as national dish, which is Malay fragrant rice dish cooked in coconut milk and normally served with pandan leaf. It is not the healthiest menu for breakfast but it is one of Malaysian favourite.

Anyway this is not a food photography blog, I just wanted to share the view or atmosphere that sooner or later will be forgotten, this place which is close to Malaysia’s International Airport maybe won’t be standing here for the next 50 years, maybe next time this place will be replace with Starbucks kind of coffee shop with blazing high speed WiFi.

It felt great to have breakfast here with the sound of nature and cool fresh air in the morning and sometimes the mosquitos also came join in. There are quite a few of this kind of “warung” in this area but I like this one, very basic set up and there is no crowd, no need to queue.

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Travel and Photography | Mah Meri Puja Pantai Ritual | Pulau Carey

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

Mah Meri Tribe | Puja Pantai

© 2016 Wazari Wazir | Members of Malaysia’s Indigenous Mah Meri Tribe During Puja Pantai Ritual

“Puja Pantai” means appeasing the spirits of the seas. The ritual started many years ago when a “tongkang” (ship) carrying passengers and supplies was caught in a big storm of the Carey Island coast, near to Tanjung Rhu faces the Malacca Straits.

None of the islanders thought that the ship would survive the storm. To their surprise the ship appears to be dragged to the shores by some unknown forces into safety during the storm. Following that incident the villagers believed that “Moyang Getah” (Spirit of the Rubber) had saved the ship and its passengers.

“Moyang Getah”  has no relation to rubber or rubber trees, but the ship had been saved by what they believed to be the spirit of rubber sticking the ship to the shore.

The Mah Meri tribe are animists, not believing in any particular god but spirits from the other world. They believe that there exist another world or world of spirits, parallel to the world we live in and on Puja Pantai day which falls after the Chinese Lunar New Year, is when the door to this other world opens.

Believers may seek protection, information, wealth and special wishes from inhabitants of the other world on this day. The only other way to communication to the other world is through their dreams. They believed that dreams are real and contain messages from other world. The time cycle for each day of the spirit world is half of our world. One spirit day is 12 hours which explains why most spirit related ritual or festivities must end at noon. “Puja Pantai” or Oceanic Healing is celebrated to heal the seas. Villagers gather at low tide on the beach to honor their protector spirits. At daybreak they they cast rice into the sea as a symbol of offering.

*Bahasa Malaysia Version…

Kepada kengkawan sekalian kalau nak tahu sejarah asal usul Puja Pantai Mah Meri tu, seperti yang tersebut di atas, sama ada betul atau tidak, saya tak pasti, ini hanya tulisan santai, cerita tersebut saya dapat dari website berkaitan mah Meri juga, kalau mereka salah, saya pun salah, kalau hendak ikutkan upaca Puja Pantai ini dahulupun ada dilakukan oleh sebahagian orang kita kerana satu ketika dahulu banyak adat budaya kita mengikut pengaruh hindu.

Saya datang ke Pulau carey hanya sebagai pelawat, boleh jugak kata sebagai pelancong, just to observe, hanya melihat-lihat dan mengambil gambar dan bukannya nak mempersoalkan apa yang mereka buat, itu bukan kerja saya.

Anyway memandang cuti panjang Tahun Baru Cina yang lalu saya tidak ke mana-mana, kekurangan dana sebenarnya tetapi nafsu untuk mengambil gambar tu masih ada, so saya cari kalau-kalau ada sesuatu yang boleh diisi.

Saya dapat tahu yang Upacara Puja Pantai oleh Mah Meri akan dilakukan dalam masa terdekat setelah Tahun Baru Cina, so saya cuba Google dan cari bila tarikhnya dan di mana lokasinya. Lokasinya di Pulau Carey, nak cari Pulau Carey ni tak susah, kerana pulau ini agak popular juga, dari KLIA untuk sampai ke Pulau Carey ni ambil masa dalam 45 minit kurang lebih macam tu lah, tengaok gaya pemanduan kita. Saya datang isteri yg drive. saya tiada lesen kereta, apalagi memiliki kereta, kami datang satu family ke sini.

Saya datang bukan nak buat story mory atau photo essay, so datang just ambil gambar suka-suka sahaja dan ada ramai juga photographer yang hadir kat sini, ada yang saya kenal dan tak berapa nak kenal, ada yang datang atas sebab tugasan, ada juga yang nak jual gambar dan macam-macam lagi. Kira meriah tapi agak serabut dengan orang kampung semua berebut nak ambil gambar guna smartphone masing-masing. Warga Mah Meri pun dah maju, bukan macam 50 tahun dahulu, mereka pun dah ramai yang ada smartphone.

Saya ambil gambar ikut mana sempat sahaja, maklumlah pertama kali tengok Upacara Puja pantai ni live depan mata, sebelum ni tengok gambar kawan-kawan sahaja. Saya pun tak tahu flow atau pergerakan upacara ni macam mana, ada sebahagian jurufoto yang hadir dah beberapa kali rakam acara ini, so mereka dah tahu apa nak rakam, moment mana yang penting dan macam-macam lagi.

Saya share banyak-banyak gambar kat sini bukan pasal gambar best, just nak share apa yang orang tak nampak, saya tahu banyak gambar berulang, kalau saya share satu dua gambar, maka akan tergantung gambar lain macam gambar-gambar di Kashmir, 4 tahun lepas saya balik Kashmir, banyak gambar dalam hard disk lagi, tu tak masuk gambar-gambar di Istanbul, so kali ni saya share sebanyak mungkin, biar muntah orang tengok gambar tangkap muat jer ni.

Nak dapat “clean shot” atau gambar cantik memang agak payah pasal ramai sangat orang, termasuklah saya yang mengambil gambar ni, semua orang pun nak ambil gambar termasuk saya yang menyibuk ni, tak boleh nak salahkan sesiapa, kita rakam apa yang ada sahaja, kalau tak nak ribut-ribut, tak suka crowd, elok ambil gambar jauh-jauh di Siberia sana ke, di Tundra sana ke, situ tak ramai orang, silap gaya, kita jer sorang-sorang dengan kamera kesayangan kita.

Upcara Puja Pantai ni dijalankan sewaktu air surut, dan biasanya di sini, air surut masa tengahari dan lighting atas kepala memang kurang cantik, tapi nak buat macam mana kan. Jadi kepada sesiapa yang berminat hendak meramaikan lagi majlis ini, mungkin boleh dapat serba sedikit idea dari gambar saya ni, mungkin angle saya tak bagus, takpe, at least you boleh imagine dalam kepala, kalau you kat sana, you nak rakam dari sebelah mana.

Kesimpulan dari gambar-gambar yang saya rakam ni, saya tak puas hati pasal saya tak dapat “apa yang saya nak” dalam beratus gambar yang saya rakam, satu pun tak melekat di hati, sebabnya mudah, tak perlu saya beritahu semua orang, terutamanya yang sering berkunjung ke blog saya ini, it was too obvious, the reason why… 🙂

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *