» Wazari Wazir Photographer Blog, Malaysian Photographer

 bio picture
  • Welcome to My Blog!

    Hi, I'm Wazari Wazir, Malaysian Photojournalist and also Travel Blogger, working for the Government of Malaysia.

    Will be sharing a variety of travel stories and photographs here and occasionally my recent assignment with the government. I do conduct Photography and Photoshop Workshops if there is any invitations.

    I've Conduct a Photoshop Workshops in IIUM International Islamic University Malaysia (Gombak) and also at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT), in Selangor and other Photography Workshops all over the country including Sabah Malaysia North Borneo.

    My Blog is The Winner for Best Photography Blog 2014 during MSMW Malaysia Social Media Week Blogger Awards 2014.

    Thank you for visiting My Blog and if you have any questions, feel free to contact me through my email...

    wazariwazir@yahoo.com | Tel No : + 6012 2812753

Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Mingguan Malaysia

© 2016 Wazari Wazir | Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Akhbar Mingguan Malaysia | 27 Mac 2016

Sebenarnya saya tak sangka artikel ini keluar jugak akhirnya, ingatkan tak boleh pakai sebab panjang sangat. Bulan Disember tahun lepas (December 2015) lagi saya dihubungi oleh saudara Mohammad Naim Firdaus jurufoto dari Utusan Malaysia yang juga terlibat secara langsung dalam mengendalikan ruangan Lensa Rencam di akhbar Mingguan Malaysia ni, beliau menghubungi saya, bertanyakan sama ada boleh ke, tulis sedikit story pendek tentang Travel Photography dalam 10 para untuk ruangan Tamu Lensa.

Susah jugak kalau hendak tulis cerita pendek tentang fotografi kembara ni, sebabnya bukan mudah untuk bercerita topik yang agak luas dalam ruang lingkup yang terhad. Kalau kita tengok buku Travel Photography Lonely Planet tulisan Richard I’Anson pun sudah setebal 368 muka surat, so macam mana hendak tulis dalam ruangan separuh muka surat di akhbar, nasib baik akhbar Mingguan Malaysia ni, ruangnya agak besar berbanding akhbar lain, yang kebanyakannya bersize kompak.

Saudara  Naim kata, tulis tentang tips dan keperluan penting sahaja, jadi saya kecilkan sedikit skop penulisan saya tu kepada antara kelengkapan yang perlu selain beberapa tips yang diharap boleh diguna pakai oleh peminat genre travel photography.

Rasanya tak perlu hendak saya tulis semula di sini tentang isi kandungan artikel tersebut, lagipun kebanyakan tips-tips tersebut sudah agak banyak saya kongsikan di blog saya sebelum ini, cuma di ruangan Tamu Lensa ini, bagi saya agak stimewa sedikit, sebelum ini gambar-gambar saya pernah disiarkan di beberapa majalah photography, cuma bezanya saya ditemuduga oleh pihak wartawan majalah, dan apa yang ditulis itu adalah hasil sesi interview dengan wartawan tesebut. Bezanya dengan artikel di Mingguan Malaysia ini ialah, saya sendiri yang menulis topik yang diberi.

Sekarang ini semakin ini semakin ramai orang suka berjalan ke sana sini, berliburan dan berwisata sana sini baik di dalam negara sendiri mahupun keluar negara. Bukan semua orang hendak jadi photographer professional dan bukan semua orang inginkan gambar mereka setaraf photographer dari National Geographic Magazine, tetapi rasanya ramai orang yang pergi melancong atau kembara sana sini ingin dapatkan hasil gambar yang menarik untuk dibawa pulang sebagai kenang-kenangan selain cenderahati yang dibeli di negara orang.

Secara ringkasnya Travel Photography ataupun Fotografi Kembara ini  ialah tentang manusia dan tempat serta aktiviti yang berlaku di sekitarnya. Ada orang hanya suka rakam gambar tempat-tempat menarik sahaja, bangunan-bangunan bersejarah, bangunan ataupun mercu tanda ikonik sesuatu tempat, ada orang suka merakam gambar pemandangan semata tanpa ada seorang manusia pun di dalam gambar tersebut, hanya pemandangan cantik semata. Ada orang suka kalau ada manusia ataupun haiwan yang turut menghiasi pemandangan tersebut, masing-masing punya cita rasa dengan alasan masing-masing.

Cuma bagi saya yang bekerja dalam bidang photojournalism ini lebih tertarik untuk memasukkan human element ataupun kalau boleh saya lebih suka andaikata ada manusia di dalam gambar tersebut. Tidak semestinya terlalu menonjol, nampak figure atau bentuk manusia walaupun bersais kecil pun sudah cukup dan oleh kerana sebab itulah proses saya merakam gambar agak lama, salah satu sebab ialah bila saya nampak sesuatu pemandangan yang menarik, saya akan tunggu, kalau kalau ada burung yang terbang, binatang yang lalu lalang mencari makan  ataupun ada manusia yang berjalan masuk dalam frame gambar.

Saya teringat dengan buku “THE LAST OF HIS KIND” tulisan David Roberts tentang America’s Boldest Mountaineer iaitu Bradfort Washburn. Beliau ialah seorang adventurer, mountaineer atau orang yang selalu turun naik gunung, selain itu, Bradfort  Washburn juga merupakan seorang photographer, beliau banyak merakam gambar-gambar aerial photography, gambar-gambar kawasan pergunungan yang dirakam dengan Large Format Camera dari kapal terbang ataupun helikopter.

Pengkritik paling hebat gambar-gambar rakaman Bradfort Washburn bukanlah datang dari professional photographer tetapi tidak lain dan tidak bukan dari ibunya sendiri. Ada satu ketika ibunya berkata “Brad, the problem with your pictures is that, they don’t have people in them.” Selama ini Brad hanya berminat mengambil gambar pemandangan sahaja tanpa memasukkan gambar-gambar rakan sependakiannya.

Selepas kritikan dari ibunya beliau mula memasukkan kelibat pendaki-pendaki gunung di dalam gambarnya dan hasilnya salah satu daripada gambar pergunungan Alps yang dirakamnya dari kapal terbang iaitu di pergununagn Doldenhorn di Switzerland menjadi cover depan sebuah buku Mountaineer, agak besar size buku tersebut, saya pernah lihat di Kinokuniya. Di dalam gambar tersebut, kelibat manusia sekecil semut sahaja, kelihatan enam pendaki sedang mendaki menuju puncak, kalau tengok sekali imbas nampak macam dust, habuk ataupun kotoran kecil di kulit buku, bila tengok dekat-dekat baru nampak, rupanya itu adalah enam orang pendaki. Figura kecil pendaki-pendaki itu makes a lot of difference.

Apapun terpulang masing-masing, sama ada kita hendak ambil gambar untuk kepuasan diri sendiri, ahli keluarga kita, masyarakat, syarikat atau jabatan ataupun client yang membayar kita untuk satu-satu tugasan. Bagi saya fotografi kembara harus ada cerita, ada masanya hanya sekeping gambar sudah cukup untuk menceritakan segalanya tentang sesuatu tempat. Ada masanya kita perlukan lebih dari sekeping gambar untuk menceritakan tentang sesuatu tempat, keadaan, serta kehidupan penduduk sekitarnya.

Last but not least, walau banyak mana sekalipun kita melihat gambar-gambar travel atau kembara baik di majalah atau akhbar bercetak ataupun menerusi laman sesawang atau internet, ianya tidak akan pernah sama dengan diri kita sendiri berada di tempat tersebut. Jadikan gambar itu sebagai inspirasi untuk diri kita turut merasa pengalaman yang sama seterusnya membawa kita ke sana, ke tempat yang kita inginkan. Dunia ini Tuhan jadikan terlalu indah hanya untuk dilihat menerusi skrin komputer semata. Berusahalah sedaya mungkin untuk keluar melihat sendiri sebanyak mana tempat di dunia semasa hayat kita.

Ada sebab mengapa Tuhan jadikan keadaan geography bumi ini berbeza-beza. Amatlah mudah kalau Tuhan ingin jadikan negara Malaysia ini turut memiliki iklim empat musim, tetapi Tuhan ingin kita keluar mengembara, berkenal-kenalan sesama kita makhluk-Nya. Hanya dengan itu kehidupan di dunia akan jadi lebih baik, insyaAllah.

Untuk paparan yang lebih jelas boleh singgah di Lensa Rencam | Tamu Lensa Wazari Wazir

*Artikel Berkaitan : Pemilihan Lensa Untuk Fotografi Kembara

Buku Ground Zero Dan Trans-Siberian Railway

© 2016 Wazari Wazir | Ground Zero By Agustinus Wibowo

Apa kaitan buku Groud Zero dengn Trans-Siberian Railway? Actually tiada kaitan secara langsung sangat pun tetapi kerana kisah pengalaman saya yang dikongsikan di blog saya, maka buku Ground Zero, tulisan Agustinus Wibowo berada di tangan saya.

Dipendekkan cerita, ada seorang pembaca dari Jakarta Indonesia, email pada saya, bertanya boleh tak beliau dapat maklumat lanjut tentang trip Trans-Siberia, kalau boleh dia nak jumpa saya, nak dapatkan maklumat lanjut, jauh jugak tu dari Jakarta nak datang Kuala Lumpur. Mulanya saya tidak membalas emailnya, lepas du, tiga kali beliau email, baru saya balas.

Kemudia beliau beritahu yang dia nak jumpa saya dalam masa terdekat di KLIA2 sebab beliau akan terbang ke XIAN China untuk trip kembaranya. So saya pun minta jasa baiknya untuk belikan saya buku Ground Zero ni dan ada satu lagi buku tulisan Tere Liye bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin.” Tetapi hanya buku Ground Zero yang beliu sempat jumpa.

Actually tak sampai seminggu kenal, lepas tu terus jumpa di KLIA2, saya pun tak kenal dia macam mana orangnya, dia bukan rakan facebook saya, sementara menunggu di hadapan kaunter ERL Express saya pun google nama dia cuma tengok di facebook kalau-kalau ada orang yang nama macam dia, ramai tapi tak “padan” lepas tu nampak ada satu gambar yang mana dirakam dua jam sebelum berlepas ke KLIA dari Jakarta oleh individu yang namanya hampir sama dengan orang yang menghubungi saya melaui email.

Dalam post di facebook tu katanya sedang menunggu flight untuk ke XIAN China, so saya agak betul la tu orangnya. Saya ingatkan muda, rupanya pangkat abang pada saya, lebih 15 tahun usianya dari saya, bekerjaya hebat, rasa malu pulak mintak tolong belikan buku bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin” tujuan saya nak buku tu bukan pasal nak jiwang-jiwang tetapi hendak belajar cara mengarang ayat, koleksi buku-buku saya banyak Non Fiction, Adventure, Kisah Benar, turun gunung naik gunung, terlalu rigid, so saya perlu belajar ayat-ayat yang agak lembut untuk tarik minat pembaca, ibarat cara-cara hendak menyulam baris-baris ayat  seperti menyulam awan gemawan di langit untuk dijadikan selimut rindu, cenggitu.

So bila dah kenal wajah individu yang saya nak jumpa, saya un tengok di papan kenyataan Arrival, tengok fkight dari Jakarta dah sampai tapi beliau tak muncul-muncul juga, sempat dia email bagitau flight delay, so saya tunggu next flight. Lepas tu baru nampak wajah yang saya lihat di facebook, saya follow dia dari belakang dan saya nampak dia menyapa seorang pengawal keselamatan di situ, mungkin dia hendak bertanya di manakah ERL Kaunter, sebab saya beritahu hendak jumpa depan ERL melaui email, belum sempat pengawal keselamatan tu menjawab, saya tepuk bahu dia dari belakang, dan memang saya tak salah orang.

Beliau adalah seorang yang terlibat dalam bidang perundangan di Indonesia, ada company sendiri dan kembara ke XIAN bersama enam lagi kawan-kawannya yang sama bidang. Kalau nak banding dengan jawatan jurufoto picisan macam saya ni, memang jauh sangatlah, nak duduk semeja pun rasanya tak sesuai. Apapun saya panggil dia abang, 15 tahun lebih awal melihat dunia dari saya dan kami pun duduk semeja.

Ceritanya dia berhasrat untuk melakukan trip Trans-Siberia tahun depan bersama rakan-rakannya, so dia hendak tahu macam mana, berapa lama, di mana tempat yang sesuai untuk berhenti dan macam-macam lagi. dari segi kos, rasa saya, beliau tiada masalah, mungkin hendak tahu dari segi tempoh masa perjalanan terutamanya hentian-hentian yang sesuai untuk bermalam.

Saya memang respek dan hormat pada dia, sebelum ini pun dah ada beberapa orang jumpa saya empat mata untuk tanya trip itu dan ini. Bagi saya mereka ini lebih bersungguh-sungguh, ada sesetengah orang lebih suka bertanya melalui facebook sahaja. Lontar soalan di facebook page kembara  atau yang berkaitan dan harapkan balasan, itu tak salah tetapi bagi saya adalah lebih baik kita jumpa sendiri orang tu untuk bertanya khabar dan sebagainya, lebih mesra.

Dalam bidang photography pun sama, ada antara pelajar universiti tempatan bila nak buat research, just hantar email, lengkap dengan soalan dan mintak kita balas, bila nak jumpa kata sibuk, mungkin mereka ingat saya ni free sangat ke. Ijazah pun belum dapat dah sibuk sangat, kalau dah kerja nanti tak tahu macam mana. Kalau betul-betul serius, adakan masa untuk jumpa, itu menunjukkan kesungguhan kita.

Buku Ground Zero tersebut adalah buku terjemahan dari Bahasa Indonesia ke Bahasa Inggeris buku TITIK NOL. Saya dah ada buku tu, tetapi saya masih lagi inginkan buku Ground Zero, sebab Agustinus Wibowo pernah berkata pada saya sewaktu saya jumpa beliau di Kuala Lumpur beberapa tahun dahulu bahawa buku Ground Zero ini lebih detail keana ianya untuk pasaran antarabangsa. Penulisannya lebih detail supaya masyarakat antarabangas lebih faham terutamanya cerita yang berkaitan dengan Islam, adat serta budayanya.

Sahabat saya yang baharu ini, walaupun sudah berusia dan memegang jawatan yang penting masih lagi minat keluar mengembara secara backpackers, saya tanya beliau, di XIAN nanti ada ambil pakej mana-mana ke? Beliau menjawab tidak, pergi sendiri dan planning sendiri dengan kawan-kawan, di sana nanti mereka akan naik keretapi ke Chengdu dan beberapa tempat lagi.

So kepada sahabat saya yang hanya tinggal beberapa tahun lagi hendak pencen, boleh sahaja keluar mengembara ataupun buat short trip dalam seminggu dua dengan kawan-kawan secara backpackers. Hendak seribu daya, boleh sahaja diusahakan. Ada satu ketika masa ada event Backpackers Talk di Central Market tahun lepas saya sempat berbual dengan seorang abang ni, mungkin 10 tahun lebih usia dari saya, beliau travel solo seorang diri sahaja, dah merata tempat dia pergi cuma tak dikongsikan di sosial media sahaja tetapi beliau sering mengikuti perkembangan backpackers di laman sosial media.

Terima kasih buat abang Rizal kerana menghadiahkan buku ini pada saya, dan terima kasih juga kerana belanja saya makan. Buku Ground Zero, saya minta beliau tolong belikan sebab belum ada lagi di Malaysia, bila nak bayar dia kata, tak perlu, ramai kenalannya di Gramedia katanya dan kata beliau lagi kalau nanti ke Jakarta jangan lupa hubunginya.

Teringat kata-kata yang ditulis oleh Agustinus Wibowo di dalam buku Selimut Debu untuk saya berbunyi “Wazari; Hari pertama kau lihat kawan, hari berikut jadi saudara…”

Kembara Trans-Siberian Railway | Bermulanya Sebuah Pengembaraan

© 2016 Wazari Wazir | Somewhere in Siberia | Russia

Pernah tak kita menonton sebuah filem kegemaran kita baik di panggung wayang ataupun melalui DVD dan oleh kerana kita teruja dengan cerita dalam filem tersebut maka kita pun bercerita dengan kawan kita betapa hebatnya filem tersebut. Lalu kawan kita pun teringin untuk menontonnya, kita pun berilah dia pinjam DVD ataupun temankan dia untuk menonton filem tersebut bersama-sama. TETAPI, ternyata bagi kawan kita, ianya sebuah filem yang membosankan, jalan cerita yang perlahan, kurang action, sampai tersengguk-sengguk dia menahan kantuk menonton filem tersebut. Apa perasaan kita?

Apa yang saya hendak sampaikan di sini ialah kita manusia mempunyai cita-rasa yang berbeza-beza, walaupun kita meminati sesebuah filem itu hingga boleh menontonnya berulang kali, mungkin filem yang sama hanya mengindang kebosanan terhadap kawan kita, mungkin tak sampai separuh kalau boleh dia hendak keluar panggung wayang.

So, apa yang hendak saya sampaikan di sini ialah, apa yang kita minat, belum tentu diminati oleh orang lain. Saya hendak kaitkan dengan Kembara Trans-Siberia saya. Bagi saya ianya adalah antara pengalaman terindah penuh cabaran dalam hidup saya. Sedikitpun saya tidak pernah merasa bosan memandang ke luar jendela keretapi untuk menikmati panorama kehidupan sekitar laluan keretapi.

Bagi sesetengah orang mungkin mereka akan leka dengan smartphone masing-masing, tiada apa yang indah sangat hendak dilihat di luar jendela, tiada mercu tanda UNESCO yang hendak ditonton tetapi sibuk update status di facebook betapa hebatnya pengalaman dia menaiki keretapi di Russia sedangkan pada kebanyakan masa dia leka menatap screen smartphone-nya berbanding menghayati panorama di luar jendela sana ataupun bertegur sapa dengan warga Russia yang satu compartment dengannya.

Tidak banyak gambar yang saya rakam sepanjang perjalana ini, sebabnya saya tidak mahu diganggu oleh kamera saya, saya tidak mahu ada sempadan antara saya dengan kehidupan di luar jendela, cukuplah cermin keretapi yang membataskan sedikit penglihatan saya, selebihnya, saya cukup puas menatap pemandangan kampung-kampung kecil, rumah-rumah kecil yang sebahagiannya dibina daripada batang-batang balak yang sebesar peha orang Russia dan juga tertarik melihat ukiran-ukiran yang terdapat dikebanyakan tingkap-tingkap rumah kayu di Russia.

Bagi sesiapa yang pernah meniaki keretapi dan rasa perjalanan berbelas jam ke Pantai Timur ataupun ke utara tanah-air sebagai sesuatu yang membosankan, maka Trans-Siberia mungkin membosankan anda juga, kita bukan bercakap tentang 10 – 20 jam, tetapi perjalanan berpuluh-puluh jam hingga seminggu dalam keretapi sekiranya kita mengambil perjalanan terus dari Moscow ke Beijing ataupun hinggan ke Vladivostok di Timur Russia.

Saya memilih untuk menaiki keretapi merentas Russia bukanlah untuk mencipta rekod ataupun hanya sekadar ingin mencuba sesuatu yang agak luar biasa. Saya memilih perjalanan Trans-Siberia ini kerana bagi saya, ianya adalah episod pengenalan kepada Russia. ianya hanyalah sebuah permulaan.

Saya katakan ianya episod pengenalan kerana, perjalanan  ini memberi saya ruang untuk melihat secara kasar kehidupan di sebuah negara yang paling besar di dunia ini. Kalaupun kita ada setahun di Russia, amatlah mustahil untuk kita pergi ke segenap pelosok tempat di Russia ini. Jadi perjalanan ini setidak-tidaknya memberi saya peluang melihat sekali lalu. Ya betul saya ada singgah bermalam di Saint Petersburg, Moscow, Kazan dan Irkutsk, tetapi hanya untuk 2 malam dan apa yang 2 malam boleh ceritakan kepada saya tentang bandar-bandar tersebut.

Mat Salleh kata ibarat “barely scratched the surface” Maksudnya, melalui trip Trans-Siberia ini saya hanya mampu mencalarkan sedikit permukaan tanah sahaja, bahagian atas sahaja, belum lagi masuk ke dalamnya dan mengetahui apa isi kandungannya. Hanya sekadar melihat isi luarannya sahaja, belum tahu hati budinya lagi. Ibarat kita hanya melihat seorang manusia dari luaran sahaja belum tahu isi hatinya lagi, apakah sebaik penampilan luarannya ataupun sebaliknya.

Kepada yang ingin melakukan trip Trans-Siberian, apa yang saya boleh katakan, kita kena tahu apa sebab kita mahu melakukan trip ini, ya  betul, duit anda, tak perlu anda hendak beritahu sebab apa anda hendak ke sana tetapi paling tidak pun anda bertanggungjawab untuk jujur pada diri sendiri.

Saya meminati Russia sejak zaman persekolahan lagi, sejak mula tertarik dengan “Kubah Masjid Yang Berwarna Warni” yang menjadi ikon atau simbol Russia sebagaimana Taj Mahal menjadi simbol kebanggan Negara India. Masa di bangku sekolah dahulu saya ingatkan ianya sebuah masjid tetapi bila dah buat research sikit baru tahu bahawa ianya adalah sebuah gereja dan kini dijadikan muzium, iaitu gereja Saint Basil.

Gereja tersebut di bina semasa pemerintahan Ivan The Terible sempena memperingati kejayaan beliau menawan Kazan, waktu itu banyak masjid-masjid di Kazan dibakar dan kalaulah kita tahu tentang sejarah terbinanya Saint Basil, rasanya kita pun mungkin akan rasa segan atau dihimpit perasaan bersalah  bergambar dihadapannya.

Namun itu sejarah lampau, kita di Malaysia pun kini bersahabat dengan Jepun, ramai rakyat Malaysia yang bekerja dan juga belajar di negara matahari terbit tersebut. Kalau kita ingat sejarah lampau, rasanya jangankan hendak memijak kaki ke negara Jepun, mungkin mendengar nama Jepun sahaja sudah cukup untuk menimbulkan kemarahan dihati kita. Malahan kini kereta-kereta buatan negara Jepun cukup banyak di negara kita.

Itu cerita dulu, kini di Moscow telah terbina sebuah masjid yang boleh dikatakan masjid paling besar dan indah di Eropah, terletak di tengah-tengah kota raya Moscow bersebelahan Stadium Olimpik. Kini Agama Islam berkembang pesat di sana, malahan di Russia terdapat sebuah masjid yang dikatakan terletak paling utara di dunia iaitu Masjid Nurd Kamal yang terletak di Norilsk (Utara Russia). Masjid yang di bina oleh Mukhtad Bekmeyev dari Bangsa Tartastan ini merupakan satu-satunya masjid yang terletak di kawasan Arctic, ianya di beri nama Nurd Kamal sempena memperingati nama ayahnya, Nuritdin dan ibunya Gaynikamal.

Point artikel ini ialah, Trans-Siberian Journey  is not the end, but the beginning. Bagi sesetengah kaki kembara, rasanya mungkin cukuplah dah dapat Trekking Everest Base, dah sampai Machu Picchu di Peru, dah explore Patagonia, Grand Canyon, dah sampai di Bali, dah melihat singa di safari di Tanzania, dah naik bot menyusuri sungai di Amazon, dah habis pusing semua negara di Europe, dah sampai Papua New Guinea, dah sampai Iceland ataupun dah sampai di kepulauan Bora-Bora.

Minat dan keinginan masing-masing, tiada salahnya. Saya insyaAllah akan terus mengadakan trip ke Russia, teringin untuk merasa betapa sejuknya musim dingin di Oymyakon, sebuah penempatan yang dihuni oleh manusia yang memiliki suhu paling sejuk di dunia sekitar – 40 hingga pernah  mencecah sehingga – 71. Ingin melihat dan merasa bagaimana penduduk di sana meneruskan kehidupan harian mereka dalam suhu ektrim sebegitu. Di Kutub Utara Dan Selatan memang lagi sejuk tetapi di sana, lebih ramai saintis dari rakyat biasa.

Selain dari tempat-tempat tersebut, saya juga berhajat untuk menziarahi saudara seagama di Ufa, Chechnya and Dagestan, melihat kehidupan mereka serta belajar apa yang boleh dipelajari dari sejarah hidup mereka. Pendek kata banyak lagilah tempat di Russia ni saya hendak pergi, biarlah orang kumpul rekod berpuluh-puluh negara dilawati di Europe, tidak mengapa, saya bukan nak cipta rekod. InsyaAllah ada masa saya akan ke Russia lagi, kali ni mungkin nak habiskan lebih banyak masa di Siberia. Keluasan Siberia sahaja hampir menyamai keluasan negara Canada, bayangkan betapa luasnya Siberia.

Kepada yang masih lagi nak tanya kenapa tak pergi negara itu, negara ini, kan saya dah beritahu tadi, minat masing-masing, keinginan masing-masing, tak perlu samakan minat kita dengan orang lain. Hanya kerana sesebuah destinasi itu dikunjungi ramai orang, itu sama sekali tidak bermakna ianya sesuai dengan jiwa kita. Tidak bermakna ianya akan memberi kebahagian kepada kita. Apa yang kita cari dari perjalanan kita, hanya kita sahaja yang mempunyai jawapannya. Kepada yang kaki shopping atau “party animal” Siberia is may not be for you.

Semasa tiba di Irkutsk, setelah menghabiskan masa selama 3 hari dalam keretapi, rasa seperti tidak mahu turun, 3 hari dirasakan sangat singkat, kalau boleh ingin terus ke Vladivostok. Itu perasaan saya, mungkin bagi sesetengah orang, lima jam dalam keretapi sudah mahu turun. Secara peribadi, menghabiskan masa berhari-hari di dalam keretapi merentasi Russia, tidak pernah sesaat-pun membosankan…

*Artikel Berkaitan : Pengalaman Merentasi Siberia

Mengapa Pergi Mengembara?


© 2012 Shukur Jahar | Kathmandu Tribhuvan International Airport | Kembara Langtang | Nepal

Bertanya seorang sahabat pada si pengembara. “Apa tujuan kamu mengembara?” Maka dengan rendah hati si pengembara menjawab. “Kerana aku terlalu naif, semakin aku mengembara menyelongkar ilmu alam semakin terasa diri ini serba kekurangan, terlalu banyak perkara yang belum aku ketahui dan aku perlukan seumur hidupku untuk mengembara. Mengembara mencari ilmu untuk dikongsi dan dirakam menjadi cerita. – Maznidamahadi 

Sebenarnya aku tak tahu nak bagi jawapan apa, so cuba la Google kejap, jumpa pulak blog Maznidamahadi tu dan aku tertarik dengan jawapan tersebut. Aku pun tak pasti sama ada itu tulisan beliau sendiri ataupun tulisan orang lain yang dikongsikan di blognya, tetapi memandangkan aku jumpa di blognya, so aku letak kredit kat situ.

Kadang-kita banyak membuang masa dengan memberikan pelbagai alasan itu ini, sebab mengapa kita melakukan itu ini, macam disoal siasat pulak, biarlah minat masing-masing, ada yang minat memancing ikan, ada yang minat berkebun, minat berbasikal, minat mengumpul barang-barang antik, minat menghias rumah, menghias kereta, main kereta kontrol dan seribu satu macam minat lagi yang hanya mereka sendiri yang tahu sebab mengapa dan kenapa.

Apa yang aku tahu, aku ni minat berjalan, minat melihat tempat orang, dan salah satu sebab mengapa aku memilih untuk menjadi jurufoto ialah dengan harapan agar aku boleh keluar melihat dunia, minat ini telah wujud sejak aku di bangku sekolah rendah lagi. Teringat lagi perbualan aku dengan sahabat aku yang duduk sebelah aku dalam kelas, Suhazi namanya, bila ditanya, “aku nak jadi apa?” Terus aku jawab, nak jadi photographer, nak belajar photo dari A-Z, ambil gambar, cuci gambar dan sebagainya.

Masa tu aku tak terfikir pulak yang nak travel ni sana sini memerlukan kos yang agak tinggi, pendek kata guna banyak duit jugak, silap aku, kalau aku memilih untuk bercita-cita menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya kan bagus, dah tentu duit berkepuk-kepuk dalam bank dan setiap bulan boleh ke luar negara. Setiap tahun boleh buat Umrah atau Haji. Masa tu aku tak nampak benda ni, namapun budak-budak, belum nak matang sangat.

Pernah memohon untuk masuk ITM jurusan Photography tetapi mungkin tiada rezeki so, tak dapat, salah satu kriteria yang perlu ada masa tu ialah kena lulus lukisan tetapi aku tak ambil pulak mata pelajaran lukisan, so mungkin kalah kat sana, lepas tu mohon IKBN Peretak, dapat surat tawaran untuk masuk kursus fotografi di IKBN Peretak tetapi masa tu dah kerja bahagian photography jugak di salah sebuah studio photography di Kuala Lumpur, so aku tak pergi Peretak.

Anyway aku bukan nak cerita pasal photography tetapi nak cerita pasal mengembara, zaman bujang dahulu, hampir 20 tahun yang lalu, aku selalu dengar radio, kira radio ni peneman di kala sepi, nak layan teman wanita pun tiada masa tu, kerja biasa-biasa jer, takde siapa nak pandang. So tengah-tengah malam bila dah balik kerja tu layanlah dengar radio bila ibu dan adik-adik telah tidur pasal mereka nak sekolah esok paginya.

Dalam dengar radio tu tiba-tiba terdengar rancangan ni, rancangan “PENGEMBARA,” kalau tak silap setiap hari Rabu di Radio 1 RTM, tengah malam keudara rancangan ni, seminggu sekali. Sekarang ni rasanya dah tiada rancangan tu, al-maklumlah DJ tu pun mungkin dah pencen, mana taknya masa aku dengar rancangan tu hampir 20 tahun dahulu, DJ tersebut rasanya sudah lebih 40 tahun umur dia pada waktu itu, aku agak sahaja berdasarkan rentak suaranya.

Dalam rancangan tu, si DJ akan menerima panggilan daripada beberapa pendengar radio dan mereka akan berkongsi kisah-kisah pengalaman mereka mengembara sana sini, rasa best sangat masa tu, kalau tak silap sampai jam 2 Pagi baru habis slot rancangan tu. Masa tu belum ada facebook lagi, di rumah saya komputer pun tiada lagi, apa lagi internet, so hanya radio jadi peneman dan cukup teruja dengar cerita-cerita kembara daripada pendengar radio tersebut.

Sekarang ni kembara, melancong atau jalan-jalan dah jadi macam trend ataupun sesuatu kegiatan masa lapang yang semakin popular, tetapi kalau hendak diikutkan mengembara ini bukannya trend yang datang dan pergi macam fashion yang berubah-ubah, orang mengembara sejak zaman Nabi Adam lagi, hidup berpindah randah.

Salah satu tujuannya ialah untuk mencari sumber rezeki. Kalau manusia zaman dahulu tidak berpindah randah maka tiadalah manusia yang hidup di lereng  gunung-gunung  di Banjaran Himalaya, di dalam hutan rimba Amazon ataupun di tepi Tasik Baikal nun jauh di Siberia tu. Tiadalah manusia membina rumah di Iceland dan di Papua New Guinea. Manusia ada di serata tempat di dunia ini ialah kerena mereka mengembara, tetapi pengembaraan mereka dahulu adalah untuk meneruskan kelangsungan hidup dan bukannya hendak melihat-lihat, berwisata, berliburan  menyaksikan keindahan dunia ini.

So mengapa mengembara? Terpulanglah pada diri masing-masing, sama ada sekadar ingin keluar melihat tempat-tempat yang menarik, tempat-tempat bersejarah, sekadar untuk bercuti, untuk melupakan seketika bebanan tugas di pejabat.

Awalnya bila aku keluar melihat negara orang ialah untuk melihat tempat-tempat menarik juga tetapi lama kelamaan aku sedar, sebuah perjalanan juga boleh menjadi proses menambah ilmu, proses mengenali diri, proses mendidik hati. Keluar berjalan melihat kehidupan di negara orang mampu menjadikan kita lebih bersifat terbuka terhadap dunia, boleh menjadikan kita insan yang semakin penyabar atau sebaliknya, terpulang kita dan aku juga bersetuju dengan kata-kata seorang penulis dan juga seorang pengembara dari Indonesia, Agustinus Wibowo ;

“Hidup itu adalah sebilah cermin.  Dunia di matamu sesungguhnya adalah cerminan dari hatimu sendiri. Caramu memandang dunia adalah caramu memandang diri. Jika dunia penuh kebencian dan musuh ada dimana-mana, sesungguhnya itu adalah produk dari hatimu yang dibalut kebencian. Jika kau kira dunia penuh dengan orang egois, itu tak lain adalah bayangan dari egoisme egomu sendiri.”

-Agustinus Wibowo-

Dan semakin banyak aku berkelana sana sini, aku dapat rasakan diri semakin dekat dengan Maha Pencipta, kebergantungan aku pada Yang Maha Kuasa jauh lebih kuat daripada aku berada dalam keadaan selesa di tanah air sendiri. Ini orang boleh pertikaikan, mungkin ada yang kata, nak dekat dengan Tuhan, tak perlu pergi jauh, atas sejadah di rumah sendiri pun boleh, solat di surau atau di masjid berdekatan rumah pun boleh dekat dengan Tuhan.

Dalam Surah Qaf; Ayat 16, Allah berfirman ; “Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.” Allah memang teramat dekat dengan kita cuma, apakah kita dekat dengan-Nya.

Terpulang masing-masing hendak buat tafsiran, senang cerita macam inilah, kita kadang-kadang kalau di rumah bersama anak-anak, kadang-kadang kita tak hirau sangat pun dengan mereka, kita sibuk dengan facebook, kita sibuk membaca suratkhabar dan membiarkan anak-anak leka bermain sendirian ataupun bersama adik beradik yang lain tetapi kalau kita berada di kejauhan sama ada atas urusan kerja ataupun kembara, perasaan rindu pada anak-anak itu tiba-tiba hadir, terbayang keletah mereka dan sedar tak sedar kekadang boleh mengalirkan air mata. Kita lebih menghargai mereka bila kita berjauhan dari mereka.

Berbalik kepada rasa dekat dengan Yang Maha Esa itu ialah kerana di tempat orang terutamanya bila kita kembara secara solo, di mana tiada seorang pun manusia kita kenal, dengan bahasa yang tidak kita faham, maka kita lebih perlu pada pertolongan Allah dari manusia setempat.

Kita lebih khusyuk dalam solat, takut hendak main-main atau lalai dalam bersolat, sebabnya kita amat perlu pada bantuan Tuhan agar mempermudahkan perjalanan kita, agar kita dijauhkan dari segala mara bahaya dan kita benar-benar berharap agar setiap apa yang kita doakan itu dikabulkan dan memang dalam Islam , doa orang yang bermusafir dengan niat yang baik pada jalan Allah adalah di antara doa yang mustajab, peluang untuk doa kita dikabulkan itu agak tinggi berbanding doa orang yang hanya menetap di satu tempat sahaja, insyaAllah.

Dah macam Khutbah Jumaat la pulak kan, okeylah, tambah sikit lagi, antara sebab kenapa aku minat sangat nak keluar melihat negara orang ialah, perasaan ingin tahu bagaimana kita sesama makhluk Allah ini menjalani kehidupan di tempat yang berbeza-beza.

Bagaimana kita yang asalnya dari Adam dan Hawa boleh mempunyai corak budaya, agama, kepercayaan, warna kulit serta bertutur bahasa yang berbeza-beza, aku cukup  yakin semakin lama berkelana akan terjumpa titik persamaan yang mungkin akan menjadikan kehidupan di dunia ini lebih baik lagi.

Seringkali aku bertanya sendiri di mana silapnya kita yang asal usulnya dari Adam dan Hawa tetapi seringkali bersengketa, bunuh membunuh sesama sendiri. In fact, kejadian bunuh membunuh ini terjadi di zaman Nabi Adam lagi. Namun tidak semua manusia di dunia ini percaya bahawa asal usul manusia di dunia ini bermula dari Adam dan Hawa, ada segelintir yang mempertikaikannya tetapi bila kita kaji balik kesan-kesan sejarah peradaban manusia, kita sebenarnya semakin hampir kepada kebenaran.

Sebelum aku melalut dengan lebih jauh lagi tentang tamadun manusia, biarlah aku story sikit tentang gambar kat atas tu. Gambar tu dirakam di Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan di Kathmandu Nepal, sebelum berangkat terbang ke Malaysia setelah kami berkelana di bumi Nepal untuk tempoh beberapa hari. Trip bapak-bapak orang, kami semua bukan bujang lagi, masing-masing dah ada keluarga tetapi minat untuk keluar melihat dunia secara “backpackers” tak pernah kenal usia.

Kami Bukan Kaya | Kami Backpackers Berpoket Nipis

© 2012 Azman Jumat | Melayan Penjual Cenderahati Di Tasik Dal | Kashmir | India

Sedang saya bersama rakan saya Azman Jumat, meronda-ronda sekitar Dal Lake dengan shikara, tiba-tiba datang sebuah perahu kecil mendekati kami, dari jauh dah nampak, meluru laju ke arah kami. Dalam hati risau jugak, takut kena “Paw” ke apa, takut pengemudi shikara kami dah pakat panggil orang kampung untuk jadikan kami habuan atau tebusan, maklumlah pengalaman baru di sini, ianya bukan sesuatu yang kami jangkakan. Mungkin juga tak cukup research sebelum saya ke Kashmir.

“I came from the village, I’m village people” sambil menghulurkan barang dagangannya, “please buy this Saffron,” sambil menunjukkan sesuatu yang berwarna kemerahan, yang bagi aku nampak macam lebih kurang daun tembakau yang dihiris halus sahaja. Aku tak tahu sangat apa ke bendanya saffron tu, balik hotel ada Wifi baru aku google balik, rupanya ia sejenis herba atau rempah, banyak kegunannya, antara lain untuk menambah sedap makanan.

Rimas rasanya seolah-olah dipaksa-paksa, rimas sebab tujuan kami meronda sekitar Tasik Dal ni ialah untuk mengambil gambar dan bukannya nak shopping, kalau tujuan kami nak shopping, baik pergi London, Paris, Dubai ataupun kota-kota moden di Europe sana yang terkenal dengan tempat-tempat membeli belah terkemuka, tak payah pergi jauh pun tak mengapa, di Kuala Lumpur sahaja sudah cukup banyak pusat membeli belah bertaraf antarabangsa.

Tetapi dalam pada rimas tu, aku teruja jugak dengan sikap peniaga tersebut yang begitu konsisten, walaupun ditolak dengan lembut berkali-kali,  masih lagi tak jemu-jemu mempromosikan saffron tersebut, bukan sahaja saffron malahan ada juga dijual benih-benih pokok bunga yang aku rasa tak boleh hidup di Malaysia yang memiliki suhu panas sepanjang tahun. Kalau pokok Bunga Tulip boleh hidup di halaman rumah saya di Kuala Lumpur, dah lama saya beli tapi memang takde la kan?

Oleh kerana tak tahan dengan paksaan dan pujuk rayu village people tersebut, saya pun belilah jugak sedikit, dengan harapan dia akan berlalu pergi meninggalkan shikara kami. Tak lama lepas tu datang pula “Village People” yang lain menghampiri shikara kami dan jual cenderahati yang lain pulak, pendek kata macam-macam baranglah ada, butang baju, beg kecik, baju, tudung, pashmina. Rasanya entah berapa buah perahu yang menghampiri kami hari tu, saya sendiri pun tak ingat.

Menurut pengemudi shikara kami, Ashraf namanya, memang itulah mata pencarian orang yang tinggal di sekitar Tasik Dal tersebut, mereka berjualan di sekitar tasik terutamanya kepada pelancong-pelancong yang datang. Memandangkan sewaktu kami kembara ke Kashmir ini pada musim sejuk, maka jumlah pelancong kurang, yang paling ramai semasa musim panas. Dan pada waktu kami meronda-ronda di Tasik Dal ni, tiada Shikara lain yang kelihatan membawa pelancong di sini, hanya perahu orang kampung yang mudik ke hulu  hilir dan sudah tentu shikara kami jadi tumpuan.

Walaupun sebolehnya saya cuba juga untuk membantu ekonomi setempat tetapi mana mungkin untuk saya membeli barang-barang yang dijual oleh setiap peniaga yang menghampiri shikara kami. Bajet kami bukannya banyak dan kebiasaanya, kembara backpackers ni bukannya banyak duit sangat, membeli souvenir adalah acara terakhir sekiranya ada duit lebih, actually tiada dalam agenda pun untuk membeli souvenir kecuali sedikit untuk kenang-kenangan. Kami sempat bersarapan pagi di Tasik Dal ni, restoren terapung dalam perahu.

Bagi penduduk setempat pula mereka mungkin melihat setiap pelancong, baik pelancong yang ikuti pakej pelancongan ataupun mereka yang travel sendiri seperti backpackers sebagai mesin ATM bergerak, ataupun Wang bergerak, mereka mungkin menyangka sesiapa sahaja yang datang ke tempat mereka,  orang luar maksud saya, ialah mereka yang ada banyak duit untuk berbelanja, apa sahaja yang dijual mesti dibeli ataupun mampu di beli oleh kami.

Itu mungkin pandangan mereka, tidak boleh nak salahkan mereka pun, mungkin itu sahaja satu-satunya sumber pencarian rezeki mereka, mereka tak boleh mengalah, mesti cuba sedaya mungkin untuk menjual, paling tidak pun satu dua barang untuk kelangsungan hidup mereka.

Ada juga dikalangan rakan-rakan kita yang bila  melihat kita ke sana sini, menyangka golongan yang kerap travel ni, golongan backpackers ni banyak duit, poket tebal, hakikatnya tidak sebegitu. Kami mengambil masa yang agak lama untuk mengumpul wang, kami korbankan banyak keinginan-keinginan kami untuk menyimpan sebanyak mana duit yang ada dan kami cuba merancang jadual perjalanan kami dengan teliti dan mengira dengan teliti bajet kami. Kawan-kawan ada yang bertukar smartphone setiap tahun, kami backpackers pakai smartphone sampai rosak baru tukar, saya masih lagi guna iPhone 4, walaupun dengar cerita iPhone 6s sudah keluar.

Kami bersengkang mata untuk melihat harga tiket penerbangan yang murah, kami buat research sana sini untuk memilih tempat penginapan yang murah untuk kami bermalam dan kami sedaya upaya cuba untuk gunakan pengangkutan seperti bas, keretapi, tuk-tuk dan ada juga yang menahan (menumpang/hitchhiking) kereta di jalanan untuk ke satu-satu tempat. Bukan kami kededut dengan duit kami tetapi peruntukan kami cukup terhad, kalau boleh kami ingin panjangkan jarak perjalanan kami dengan sumber wang yang ada dan bukannya mengira-ngira berapa banyak cenderahati yang boleh dibeli untuk dibawa pulang, malahan sebahagian besar dari backpackers memang tidak menyediakan peruntukan khas untuk cenderahati.

Tetapi itu tidak bermakna kami tidak menyumbang apa-apa. Contohnya dengan penulisan kisah kisah kembara di blog ini, setidaknya akan merangsang kawan-kawan yang lain untuk kembara ke Kashmir, mungkin ada sesetengah pembaca merasa teruja dengan kecantikan Kashmir tetapi tidak berani untuk datang sendiri maka mereka pun datang dengan pakej travel, mungkin mereka ni orang yang lebih banyak wang dari kami dan mungkin mereka akan berbelanja lebih dari kami.

Saya backpackers yang tak punya banyak wang ringgit untuk membantu ekonomi penduduk setempat, kecuali untuk perbelanjaan di kedai-kedai kecil, membeli barang keperluan, makan minum, pengusaha hostel,hotel, pengusaha shikara, teksi, tuk-tuk, pengusaha restoran dan sebagainya.  Kalau tanya saya, ekonomi penduduk Kashmir memang perlu dibantu terutamanya kita yang sama agama dengan mereka. Mereka bukannya mewah sebagaimana penduduk di persekitaran gunung-gunung tinggi di Eropah sana. Pembangunan di Kashmir seakan dipinggirkan.

Bagi saya dengan berkongsi pengalaman indah di Kashmir, di harap ada kawan-kawan yang berhajat untuk ke sini dan sedikit sebanyak mungkin boleh membantu ekonomi mereka. Kashmir satu ketika dahulu dan sehingga kini pun seringkali menjadi bahan berita di kaca TV, konflik antara India dan Pakistan sering terjadi, sebenarnya konfik mereka tak pernah habis, mungkin Berita di kaca TV pun dan penat nak bercerita tentang mereka kerana banyak lagi isu-isu hangat di dunia ini.

Baru-baru ini Filem lakona Salman Khan iaitu Bajrangi Bhaijaan mendapat sambutan hangat di Malaysia, dan rasanya sedikit sebanyak akan menarik minat orang kita untuk melawat Kashmir, cerita film berlatarbelakangkan pemandangan di Pakistan tetapi lokasi sebenar filem tersebut antara lain ialah di Pahalgam dan Sonamarg di Kashmir.

Diharap sedikit sebanyak perkongsian tentang kisah-kisah travel oleh backpackers baik secara bertulis ataupun secara lisan dari kawan kepada kawan terutamanya ke negara-negara ataupun tempat-tempat yang kurang maju akan merangsang minat kita kembara ke sana dan walaupun kami golongan backpackers tidak memperuntukkan wang untuk membeli barang-barang cenderahati, setidaknya dapat juga membantu serba sedikit dengan kehadiran kawan-kawan kami yang lain.

Kepada kaki kembara pula elok kalau kita selang selikan destinasi kembara kita, ada masanya kita berkunjung ke negara maju seperti di Eropah, ada masanya kita cuba pula ke negara-negara kurang maju seperti ke sesetengah tempat di India atau Nepal. Tapi duit masing-masing, terpulang kita, ada jugak pernah saya dengar, kalau dah habis negara di dunia ni India adalah pilihan terakhir dia akan pergi. Well, terpulang, it’s your money after all. Kepada yang bertanya berapa banyak kami habis selama seminggu berkelana di Kashmir, mungkin ada yang tidak percaya.

Last but not least, saya, begitu juga sebahagian dari pengembara backpackers yang lain yang menulis tentang kisah-kisah kembara mereka di laman  sosial media, sebenarnya telah menjadi duta tidak rasmi tanpa gaji negara yang kami pergi, kami telah menjadi agensi pelancongan mereka tanpa bayaran, kami mempromosikan tempat-tempat yang kami pergi tanpa bayaran apa-apa dan kalau ada yang tertarik dengan “promosi” kami, dan semakin ramai pengunjung ke tempat mereka, itu rezeki mereka sepenuhnya. Mungkin kami backpackers agak kedekut berbelanja, tetapi yang pasti kami tidak pernah kedekut untuk bercerita pengalaman kami di tempat anda. Perkara yang baik bonus untuk anda, perkara kurang baik yang diceritakan ,agar menjadi panduan dan sebolehnya diperbaiki agar rezeki semakin mencurah-curah lagi, insyaAllah…

*Hampir sebulan saya kembara di Russia, sehelai T-Shirt Russia tidak saya beli, bajet habis beli tiket keretapi sahaja…

*** Artikel Berkaitan : Kembara Fotografi Kashmir

aRz MoHa - Indah dapat melihat tempat orang. Lebih indah dapat membawa balik gambar yang dirakam dan dikongsi pula pada yang belum dapat mengembara