» Wazari Wazir Photographer Blog, Malaysian Photographer

 bio picture
  • Welcome to My Blog!

    Hi, I'm Wazari Wazir, Malaysian Photojournalist and also Travel Blogger, working for the Government of Malaysia.

    Will be sharing a variety of travel stories and photographs here and occasionally my recent assignment with the government. I do conduct Photography and Photoshop Workshops if there is any invitations.

    I've Conduct a Photoshop Workshops in IIUM International Islamic University Malaysia (Gombak) and also at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT), in Selangor and other Photography Workshops all over the country including Sabah Malaysia North Borneo.

    My Blog is The Winner for Best Photography Blog 2014 during MSMW Malaysia Social Media Week Blogger Awards 2014.

    Thank you for visiting My Blog and if you have any questions, feel free to contact me through my email...

    wazariwazir@yahoo.com | Tel No : + 6012 2812753

From Russia With Love | Julia Volchkova Di Kuala Lumpur



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova

© 2016 Wazari Wazir | Russian Street Artist Julia Volchkova in Kuala Lumpur | Malaysia

Nama Julia Volchkova bukan nama yang asing terutamanya bagi warga Pulau Pinang. Ada beberapa lokasi di Pulau Pinang yang telah pun dimeriahkan dengan mural hasil tangan Volchkova ni terutamanya di sekitar Georgetown dan yang terbaru di Balik Pulau. Sebelum kedatangan Julia yang berasal dari Siberia Russia, seorang artis dari Lithuania iaitu Ernest Zacharevic, telah pun menghasilkan karya-karya yang kini menjadi salah satu tarikan pelancong ke Pulau Mutiara itu.

Bila saya dapat tahu yang Volchkova akan melukis sebuah mural pertamanya di Kuala Lumpur, maka saya pun cepat-cepat dapatkan info, kalau boleh hendak merakam gabar beliau sedang beraksi. Biasanya kita tengok hasil karya orang yang telah siap dilukis dan kita mungkin tertanya-tanya bagaimanakah si pelukis itu melukis sebuah karya yang cukup besar, ingin kita tahu peralatan yang digunakan untuk melukis sebuah lukisan setinggi bangunan satu tingkat atau mungkin lebih. Menurut Volchkova, lukisan paling besar yang pernah dilukisnya ialah setinggi bangunan empat tinggi, four story high.

Awal pagi lagi saya sudah cuba mencari-cari di mana lokasi Jalan Panggung ini, puas saya cari tapi tak jumpa, lepas tu saya ternampak Boom Lift berwarna biru tu di salah sebuah lorong. Masa tu saya tak perasaan lagi lukisan bahagian atas tu. Saya tak puas hati pusing lagi, pasal tak jumpa signboard nama Jalan Panggung. SO bila dah jumpa lokasi sebenar, say pergi sarapan dulu.

Elok lepas sarapan, pergi balik lokasi ni dah nampak Julia Volchkova berada di atas boom lift tu sedang melukis. Kemudian nampak seorang lelaki pertengahan umur sedang mengambil gambar, berbual dengan lelaki tu sekejap dan baru tahu beliau ialah Mr Tan Chor Whye, iaitu pengurus ataupun orang yang bertanggungjawab menguruskan hal ehwal Julia sejak di Penang lagi kalau tak silap saya.

Ini adalah hari kedua Julia melukis, beliau mula melukis di sini pada hari Khamis 21 April. Kebiasaanya satu-satu hasil karya muralnya mengambil masa  antara 3 hingga 5 hari bergantung pada keadaan cuaca. Salah satu sebab juga beliau keluar dari Siberia ialah kerana di tempat kelahirannya, suhu di sana pada musim sejuk boleh mencecah hingga – 40, dan musim panas sangat singkat, antara sebulan hingga tiga bulan sahaja. Siberia memang terkenal dengan suhu dingin yang melampau dan sukar untuk melukis dengan suhu rendah seperti itu, Tasik Baikal pun boleh beku sehingga 5 meter, mungkin cat di dalam tong cat pun boleh beku juga.

Nampak macam seang tetapi sukar sebenarnya, dia bukan sahaja melukis tetapi dia sendiri yang mengendalikan jentera boom lift tersebut, ada masanya dia akan jarakkan diri dia dari dinding bangunan tersebut untuk melihat dari jarak jauh, ada masanya dia akan turun dari boom lift tersebut dan tengok pula dari bawah, daroi pandangan orang lalu lalang. Sebabnya mungkin kalau tengok dari jarak dekat, dalam satu kaki dari lukisan tersebut, mungkin tak nampak apa yang kurang atau yang tak berapa kena dengan lukisan tu. Saya mengambil gambar ni pun letih, apa lagi dengan pelukis yang turun naik dari boom lift tersebut.

Selepas Pulau Pinang, mural yang sedang dilukis oleh Julia Volchkovic adalah yang pertama di Kuala Lumpur, lokasi ni memang lokasi yang cukup artistik pada pandangan saya. Dulu saya pernah mengendalikan workshop photography shooting model di sekitar kawasan ini iaitu di lorong belakang di mana boom lift tersebut diletakkan. Photographer terkenal National Geographic, Joe McNally juga pernah shooting di sekitar kawasan ini juga.

Mungkin ada yang kata, ala, pelukis dari Malaysia pun tak kurang hebatnya, banyak dah graffiti ataupun mural yang dilukis oleh anak-anak tempatan sekitar Kuala Lumpur ni. Ya, betul, saya tak nafikan tetapi ada masanya kita kena berani keluar dari negara sendiri untuk mencipta nama ataupun berani mencuba sesuatu yang baharu. Keluar dari zon keselesaan kita.

Diharapkan semangat Julia Volchkova ini akan menjadi sumber inspirasi, pencetus semangat buat generasi muda khususnya untuk berani menyahut cabaran, untuk berani keluar berkarya di negara asing. Kalau kita kurang mendapat perhatian  di Malaysia, apa kata cuba nasib di Russia, Central Asia, Europe ataupun  di Afrika. Mungkin selepas hasil karya kita popular di sana, barulah kita dipandang tinggi oleh penggiat seni tanah air, apapun terpulang kita, apa yang kita cari, kepuasan diri sendiri, wang ringgit, populariti, pangkat dan darjat, masing-masing ada jawapan yang tersendiri.

Kenapa saya tergila-gila amik gambar Julia Volchkova ni, sebab dia ni cantik? Tidak, sebabnya ialah  dia dari Russia dan yang lebih penting lagi, dia berasal dari Siberia, atau lebih tepat lagi beliau dari Nizhnevartovsk Siberia. Jarak antara Moscow dengan Nizhnevartovsk adalah lebih 3000 KM dan kalau menaiki kapal terbang dari Moscow akan mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih. Kalau naik keretapi dari Moscow ke Nizhnevartovsk pula akan mengambil masa 2 hari perjalanan. Penerbangan Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu pun baru 2 jam 30 minit. Ada apa dengan Russia? ada apa dengan Siberia? Tak perlulah anda semua tahu…

The President of the Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom Official Visit To Malaysia

© 2016 Wazari Wazir | President of The Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom inspected a guard-of-honour mounted by 106 officers and men from the 1st Battalion Royal Malay Regiment, during an Oficial Welcoming Ceremony at Perdana Putra in Putrajaya on March 29, 2016

© 2016 Wazari Wazir | President of The Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom walk with Malaysia’s Prime Minister Najib Razak after an Official Welcoming Ceremony at Perdana Putra in Putrajaya on March 29, 2016

Just wanted to try out new angle during my coverage for an Official Welcoming Ceremony for The President of the Republic of Maldives Official Visit to Malaysia. I wanted to include the Putra Mosque, which is the iconic landmark of Putrajaya  (The federal administrative centre of Malaysia) in the background.

During the official welcoming ceremony, every photographers can only chose one angle only, because we were prohibited to moved around and disturb the flow of the ceremony, I have my other colleague on the other side of the honor guard to get a tight shot and a closer look of the Mr President. Covering this event required a great team work, normally Department of Information Malaysia, the place where I work will send few photographers to cover this event to get a different picture from different position and to standby the photographers at different location as well.

Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Mingguan Malaysia

© 2016 Wazari Wazir | Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Akhbar Mingguan Malaysia | 27 Mac 2016

Sebenarnya saya tak sangka artikel ini keluar jugak akhirnya, ingatkan tak boleh pakai sebab panjang sangat. Bulan Disember tahun lepas (December 2015) lagi saya dihubungi oleh saudara Mohammad Naim Firdaus jurufoto dari Utusan Malaysia yang juga terlibat secara langsung dalam mengendalikan ruangan Lensa Rencam di akhbar Mingguan Malaysia ni, beliau menghubungi saya, bertanyakan sama ada boleh ke, tulis sedikit story pendek tentang Travel Photography dalam 10 para untuk ruangan Tamu Lensa.

Susah jugak kalau hendak tulis cerita pendek tentang fotografi kembara ni, sebabnya bukan mudah untuk bercerita topik yang agak luas dalam ruang lingkup yang terhad. Kalau kita tengok buku Travel Photography Lonely Planet tulisan Richard I’Anson pun sudah setebal 368 muka surat, so macam mana hendak tulis dalam ruangan separuh muka surat di akhbar, nasib baik akhbar Mingguan Malaysia ni, ruangnya agak besar berbanding akhbar lain, yang kebanyakannya bersize kompak.

Saudara  Naim kata, tulis tentang tips dan keperluan penting sahaja, jadi saya kecilkan sedikit skop penulisan saya tu kepada antara kelengkapan yang perlu selain beberapa tips yang diharap boleh diguna pakai oleh peminat genre travel photography.

Rasanya tak perlu hendak saya tulis semula di sini tentang isi kandungan artikel tersebut, lagipun kebanyakan tips-tips tersebut sudah agak banyak saya kongsikan di blog saya sebelum ini, cuma di ruangan Tamu Lensa ini, bagi saya agak stimewa sedikit, sebelum ini gambar-gambar saya pernah disiarkan di beberapa majalah photography, cuma bezanya saya ditemuduga oleh pihak wartawan majalah, dan apa yang ditulis itu adalah hasil sesi interview dengan wartawan tesebut. Bezanya dengan artikel di Mingguan Malaysia ini ialah, saya sendiri yang menulis topik yang diberi.

Sekarang ini semakin ini semakin ramai orang suka berjalan ke sana sini, berliburan dan berwisata sana sini baik di dalam negara sendiri mahupun keluar negara. Bukan semua orang hendak jadi photographer professional dan bukan semua orang inginkan gambar mereka setaraf photographer dari National Geographic Magazine, tetapi rasanya ramai orang yang pergi melancong atau kembara sana sini ingin dapatkan hasil gambar yang menarik untuk dibawa pulang sebagai kenang-kenangan selain cenderahati yang dibeli di negara orang.

Secara ringkasnya Travel Photography ataupun Fotografi Kembara ini  ialah tentang manusia dan tempat serta aktiviti yang berlaku di sekitarnya. Ada orang hanya suka rakam gambar tempat-tempat menarik sahaja, bangunan-bangunan bersejarah, bangunan ataupun mercu tanda ikonik sesuatu tempat, ada orang suka merakam gambar pemandangan semata tanpa ada seorang manusia pun di dalam gambar tersebut, hanya pemandangan cantik semata. Ada orang suka kalau ada manusia ataupun haiwan yang turut menghiasi pemandangan tersebut, masing-masing punya cita rasa dengan alasan masing-masing.

Cuma bagi saya yang bekerja dalam bidang photojournalism ini lebih tertarik untuk memasukkan human element ataupun kalau boleh saya lebih suka andaikata ada manusia di dalam gambar tersebut. Tidak semestinya terlalu menonjol, nampak figure atau bentuk manusia walaupun bersais kecil pun sudah cukup dan oleh kerana sebab itulah proses saya merakam gambar agak lama, salah satu sebab ialah bila saya nampak sesuatu pemandangan yang menarik, saya akan tunggu, kalau kalau ada burung yang terbang, binatang yang lalu lalang mencari makan  ataupun ada manusia yang berjalan masuk dalam frame gambar.

Saya teringat dengan buku “THE LAST OF HIS KIND” tulisan David Roberts tentang America’s Boldest Mountaineer iaitu Bradfort Washburn. Beliau ialah seorang adventurer, mountaineer atau orang yang selalu turun naik gunung, selain itu, Bradfort  Washburn juga merupakan seorang photographer, beliau banyak merakam gambar-gambar aerial photography, gambar-gambar kawasan pergunungan yang dirakam dengan Large Format Camera dari kapal terbang ataupun helikopter.

Pengkritik paling hebat gambar-gambar rakaman Bradfort Washburn bukanlah datang dari professional photographer tetapi tidak lain dan tidak bukan dari ibunya sendiri. Ada satu ketika ibunya berkata “Brad, the problem with your pictures is that, they don’t have people in them.” Selama ini Brad hanya berminat mengambil gambar pemandangan sahaja tanpa memasukkan gambar-gambar rakan sependakiannya.

Selepas kritikan dari ibunya beliau mula memasukkan kelibat pendaki-pendaki gunung di dalam gambarnya dan hasilnya salah satu daripada gambar pergunungan Alps yang dirakamnya dari kapal terbang iaitu di pergununagn Doldenhorn di Switzerland menjadi cover depan sebuah buku Mountaineer, agak besar size buku tersebut, saya pernah lihat di Kinokuniya. Di dalam gambar tersebut, kelibat manusia sekecil semut sahaja, kelihatan enam pendaki sedang mendaki menuju puncak, kalau tengok sekali imbas nampak macam dust, habuk ataupun kotoran kecil di kulit buku, bila tengok dekat-dekat baru nampak, rupanya itu adalah enam orang pendaki. Figura kecil pendaki-pendaki itu makes a lot of difference.

Apapun terpulang masing-masing, sama ada kita hendak ambil gambar untuk kepuasan diri sendiri, ahli keluarga kita, masyarakat, syarikat atau jabatan ataupun client yang membayar kita untuk satu-satu tugasan. Bagi saya fotografi kembara harus ada cerita, ada masanya hanya sekeping gambar sudah cukup untuk menceritakan segalanya tentang sesuatu tempat. Ada masanya kita perlukan lebih dari sekeping gambar untuk menceritakan tentang sesuatu tempat, keadaan, serta kehidupan penduduk sekitarnya.

Last but not least, walau banyak mana sekalipun kita melihat gambar-gambar travel atau kembara baik di majalah atau akhbar bercetak ataupun menerusi laman sesawang atau internet, ianya tidak akan pernah sama dengan diri kita sendiri berada di tempat tersebut. Jadikan gambar itu sebagai inspirasi untuk diri kita turut merasa pengalaman yang sama seterusnya membawa kita ke sana, ke tempat yang kita inginkan. Dunia ini Tuhan jadikan terlalu indah hanya untuk dilihat menerusi skrin komputer semata. Berusahalah sedaya mungkin untuk keluar melihat sendiri sebanyak mana tempat di dunia semasa hayat kita.

Ada sebab mengapa Tuhan jadikan keadaan geography bumi ini berbeza-beza. Amatlah mudah kalau Tuhan ingin jadikan negara Malaysia ini turut memiliki iklim empat musim, tetapi Tuhan ingin kita keluar mengembara, berkenal-kenalan sesama kita makhluk-Nya. Hanya dengan itu kehidupan di dunia akan jadi lebih baik, insyaAllah.

Untuk paparan yang lebih jelas boleh singgah di Lensa Rencam | Tamu Lensa Wazari Wazir

*Artikel Berkaitan : Pemilihan Lensa Untuk Fotografi Kembara

Buku Ground Zero Dan Trans-Siberian Railway

© 2016 Wazari Wazir | Ground Zero By Agustinus Wibowo

Apa kaitan buku Groud Zero dengn Trans-Siberian Railway? Actually tiada kaitan secara langsung sangat pun tetapi kerana kisah pengalaman saya yang dikongsikan di blog saya, maka buku Ground Zero, tulisan Agustinus Wibowo berada di tangan saya.

Dipendekkan cerita, ada seorang pembaca dari Jakarta Indonesia, email pada saya, bertanya boleh tak beliau dapat maklumat lanjut tentang trip Trans-Siberia, kalau boleh dia nak jumpa saya, nak dapatkan maklumat lanjut, jauh jugak tu dari Jakarta nak datang Kuala Lumpur. Mulanya saya tidak membalas emailnya, lepas du, tiga kali beliau email, baru saya balas.

Kemudia beliau beritahu yang dia nak jumpa saya dalam masa terdekat di KLIA2 sebab beliau akan terbang ke XIAN China untuk trip kembaranya. So saya pun minta jasa baiknya untuk belikan saya buku Ground Zero ni dan ada satu lagi buku tulisan Tere Liye bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin.” Tetapi hanya buku Ground Zero yang beliu sempat jumpa.

Actually tak sampai seminggu kenal, lepas tu terus jumpa di KLIA2, saya pun tak kenal dia macam mana orangnya, dia bukan rakan facebook saya, sementara menunggu di hadapan kaunter ERL Express saya pun google nama dia cuma tengok di facebook kalau-kalau ada orang yang nama macam dia, ramai tapi tak “padan” lepas tu nampak ada satu gambar yang mana dirakam dua jam sebelum berlepas ke KLIA dari Jakarta oleh individu yang namanya hampir sama dengan orang yang menghubungi saya melaui email.

Dalam post di facebook tu katanya sedang menunggu flight untuk ke XIAN China, so saya agak betul la tu orangnya. Saya ingatkan muda, rupanya pangkat abang pada saya, lebih 15 tahun usianya dari saya, bekerjaya hebat, rasa malu pulak mintak tolong belikan buku bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin” tujuan saya nak buku tu bukan pasal nak jiwang-jiwang tetapi hendak belajar cara mengarang ayat, koleksi buku-buku saya banyak Non Fiction, Adventure, Kisah Benar, turun gunung naik gunung, terlalu rigid, so saya perlu belajar ayat-ayat yang agak lembut untuk tarik minat pembaca, ibarat cara-cara hendak menyulam baris-baris ayat  seperti menyulam awan gemawan di langit untuk dijadikan selimut rindu, cenggitu.

So bila dah kenal wajah individu yang saya nak jumpa, saya un tengok di papan kenyataan Arrival, tengok fkight dari Jakarta dah sampai tapi beliau tak muncul-muncul juga, sempat dia email bagitau flight delay, so saya tunggu next flight. Lepas tu baru nampak wajah yang saya lihat di facebook, saya follow dia dari belakang dan saya nampak dia menyapa seorang pengawal keselamatan di situ, mungkin dia hendak bertanya di manakah ERL Kaunter, sebab saya beritahu hendak jumpa depan ERL melaui email, belum sempat pengawal keselamatan tu menjawab, saya tepuk bahu dia dari belakang, dan memang saya tak salah orang.

Beliau adalah seorang yang terlibat dalam bidang perundangan di Indonesia, ada company sendiri dan kembara ke XIAN bersama enam lagi kawan-kawannya yang sama bidang. Kalau nak banding dengan jawatan jurufoto picisan macam saya ni, memang jauh sangatlah, nak duduk semeja pun rasanya tak sesuai. Apapun saya panggil dia abang, 15 tahun lebih awal melihat dunia dari saya dan kami pun duduk semeja.

Ceritanya dia berhasrat untuk melakukan trip Trans-Siberia tahun depan bersama rakan-rakannya, so dia hendak tahu macam mana, berapa lama, di mana tempat yang sesuai untuk berhenti dan macam-macam lagi. dari segi kos, rasa saya, beliau tiada masalah, mungkin hendak tahu dari segi tempoh masa perjalanan terutamanya hentian-hentian yang sesuai untuk bermalam.

Saya memang respek dan hormat pada dia, sebelum ini pun dah ada beberapa orang jumpa saya empat mata untuk tanya trip itu dan ini. Bagi saya mereka ini lebih bersungguh-sungguh, ada sesetengah orang lebih suka bertanya melalui facebook sahaja. Lontar soalan di facebook page kembara  atau yang berkaitan dan harapkan balasan, itu tak salah tetapi bagi saya adalah lebih baik kita jumpa sendiri orang tu untuk bertanya khabar dan sebagainya, lebih mesra.

Dalam bidang photography pun sama, ada antara pelajar universiti tempatan bila nak buat research, just hantar email, lengkap dengan soalan dan mintak kita balas, bila nak jumpa kata sibuk, mungkin mereka ingat saya ni free sangat ke. Ijazah pun belum dapat dah sibuk sangat, kalau dah kerja nanti tak tahu macam mana. Kalau betul-betul serius, adakan masa untuk jumpa, itu menunjukkan kesungguhan kita.

Buku Ground Zero tersebut adalah buku terjemahan dari Bahasa Indonesia ke Bahasa Inggeris buku TITIK NOL. Saya dah ada buku tu, tetapi saya masih lagi inginkan buku Ground Zero, sebab Agustinus Wibowo pernah berkata pada saya sewaktu saya jumpa beliau di Kuala Lumpur beberapa tahun dahulu bahawa buku Ground Zero ini lebih detail keana ianya untuk pasaran antarabangsa. Penulisannya lebih detail supaya masyarakat antarabangas lebih faham terutamanya cerita yang berkaitan dengan Islam, adat serta budayanya.

Sahabat saya yang baharu ini, walaupun sudah berusia dan memegang jawatan yang penting masih lagi minat keluar mengembara secara backpackers, saya tanya beliau, di XIAN nanti ada ambil pakej mana-mana ke? Beliau menjawab tidak, pergi sendiri dan planning sendiri dengan kawan-kawan, di sana nanti mereka akan naik keretapi ke Chengdu dan beberapa tempat lagi.

So kepada sahabat saya yang hanya tinggal beberapa tahun lagi hendak pencen, boleh sahaja keluar mengembara ataupun buat short trip dalam seminggu dua dengan kawan-kawan secara backpackers. Hendak seribu daya, boleh sahaja diusahakan. Ada satu ketika masa ada event Backpackers Talk di Central Market tahun lepas saya sempat berbual dengan seorang abang ni, mungkin 10 tahun lebih usia dari saya, beliau travel solo seorang diri sahaja, dah merata tempat dia pergi cuma tak dikongsikan di sosial media sahaja tetapi beliau sering mengikuti perkembangan backpackers di laman sosial media.

Terima kasih buat abang Rizal kerana menghadiahkan buku ini pada saya, dan terima kasih juga kerana belanja saya makan. Buku Ground Zero, saya minta beliau tolong belikan sebab belum ada lagi di Malaysia, bila nak bayar dia kata, tak perlu, ramai kenalannya di Gramedia katanya dan kata beliau lagi kalau nanti ke Jakarta jangan lupa hubunginya.

Teringat kata-kata yang ditulis oleh Agustinus Wibowo di dalam buku Selimut Debu untuk saya berbunyi “Wazari; Hari pertama kau lihat kawan, hari berikut jadi saudara…”

Kembara Trans-Siberian Railway | Bermulanya Sebuah Pengembaraan

© 2016 Wazari Wazir | Somewhere in Siberia | Russia

Pernah tak kita menonton sebuah filem kegemaran kita baik di panggung wayang ataupun melalui DVD dan oleh kerana kita teruja dengan cerita dalam filem tersebut maka kita pun bercerita dengan kawan kita betapa hebatnya filem tersebut. Lalu kawan kita pun teringin untuk menontonnya, kita pun berilah dia pinjam DVD ataupun temankan dia untuk menonton filem tersebut bersama-sama. TETAPI, ternyata bagi kawan kita, ianya sebuah filem yang membosankan, jalan cerita yang perlahan, kurang action, sampai tersengguk-sengguk dia menahan kantuk menonton filem tersebut. Apa perasaan kita?

Apa yang saya hendak sampaikan di sini ialah kita manusia mempunyai cita-rasa yang berbeza-beza, walaupun kita meminati sesebuah filem itu hingga boleh menontonnya berulang kali, mungkin filem yang sama hanya mengindang kebosanan terhadap kawan kita, mungkin tak sampai separuh kalau boleh dia hendak keluar panggung wayang.

So, apa yang hendak saya sampaikan di sini ialah, apa yang kita minat, belum tentu diminati oleh orang lain. Saya hendak kaitkan dengan Kembara Trans-Siberia saya. Bagi saya ianya adalah antara pengalaman terindah penuh cabaran dalam hidup saya. Sedikitpun saya tidak pernah merasa bosan memandang ke luar jendela keretapi untuk menikmati panorama kehidupan sekitar laluan keretapi.

Bagi sesetengah orang mungkin mereka akan leka dengan smartphone masing-masing, tiada apa yang indah sangat hendak dilihat di luar jendela, tiada mercu tanda UNESCO yang hendak ditonton tetapi sibuk update status di facebook betapa hebatnya pengalaman dia menaiki keretapi di Russia sedangkan pada kebanyakan masa dia leka menatap screen smartphone-nya berbanding menghayati panorama di luar jendela sana ataupun bertegur sapa dengan warga Russia yang satu compartment dengannya.

Tidak banyak gambar yang saya rakam sepanjang perjalana ini, sebabnya saya tidak mahu diganggu oleh kamera saya, saya tidak mahu ada sempadan antara saya dengan kehidupan di luar jendela, cukuplah cermin keretapi yang membataskan sedikit penglihatan saya, selebihnya, saya cukup puas menatap pemandangan kampung-kampung kecil, rumah-rumah kecil yang sebahagiannya dibina daripada batang-batang balak yang sebesar peha orang Russia dan juga tertarik melihat ukiran-ukiran yang terdapat dikebanyakan tingkap-tingkap rumah kayu di Russia.

Bagi sesiapa yang pernah meniaki keretapi dan rasa perjalanan berbelas jam ke Pantai Timur ataupun ke utara tanah-air sebagai sesuatu yang membosankan, maka Trans-Siberia mungkin membosankan anda juga, kita bukan bercakap tentang 10 – 20 jam, tetapi perjalanan berpuluh-puluh jam hingga seminggu dalam keretapi sekiranya kita mengambil perjalanan terus dari Moscow ke Beijing ataupun hinggan ke Vladivostok di Timur Russia.

Saya memilih untuk menaiki keretapi merentas Russia bukanlah untuk mencipta rekod ataupun hanya sekadar ingin mencuba sesuatu yang agak luar biasa. Saya memilih perjalanan Trans-Siberia ini kerana bagi saya, ianya adalah episod pengenalan kepada Russia. ianya hanyalah sebuah permulaan.

Saya katakan ianya episod pengenalan kerana, perjalanan  ini memberi saya ruang untuk melihat secara kasar kehidupan di sebuah negara yang paling besar di dunia ini. Kalaupun kita ada setahun di Russia, amatlah mustahil untuk kita pergi ke segenap pelosok tempat di Russia ini. Jadi perjalanan ini setidak-tidaknya memberi saya peluang melihat sekali lalu. Ya betul saya ada singgah bermalam di Saint Petersburg, Moscow, Kazan dan Irkutsk, tetapi hanya untuk 2 malam dan apa yang 2 malam boleh ceritakan kepada saya tentang bandar-bandar tersebut.

Mat Salleh kata ibarat “barely scratched the surface” Maksudnya, melalui trip Trans-Siberia ini saya hanya mampu mencalarkan sedikit permukaan tanah sahaja, bahagian atas sahaja, belum lagi masuk ke dalamnya dan mengetahui apa isi kandungannya. Hanya sekadar melihat isi luarannya sahaja, belum tahu hati budinya lagi. Ibarat kita hanya melihat seorang manusia dari luaran sahaja belum tahu isi hatinya lagi, apakah sebaik penampilan luarannya ataupun sebaliknya.

Kepada yang ingin melakukan trip Trans-Siberian, apa yang saya boleh katakan, kita kena tahu apa sebab kita mahu melakukan trip ini, ya  betul, duit anda, tak perlu anda hendak beritahu sebab apa anda hendak ke sana tetapi paling tidak pun anda bertanggungjawab untuk jujur pada diri sendiri.

Saya meminati Russia sejak zaman persekolahan lagi, sejak mula tertarik dengan “Kubah Masjid Yang Berwarna Warni” yang menjadi ikon atau simbol Russia sebagaimana Taj Mahal menjadi simbol kebanggan Negara India. Masa di bangku sekolah dahulu saya ingatkan ianya sebuah masjid tetapi bila dah buat research sikit baru tahu bahawa ianya adalah sebuah gereja dan kini dijadikan muzium, iaitu gereja Saint Basil.

Gereja tersebut di bina semasa pemerintahan Ivan The Terible sempena memperingati kejayaan beliau menawan Kazan, waktu itu banyak masjid-masjid di Kazan dibakar dan kalaulah kita tahu tentang sejarah terbinanya Saint Basil, rasanya kita pun mungkin akan rasa segan atau dihimpit perasaan bersalah  bergambar dihadapannya.

Namun itu sejarah lampau, kita di Malaysia pun kini bersahabat dengan Jepun, ramai rakyat Malaysia yang bekerja dan juga belajar di negara matahari terbit tersebut. Kalau kita ingat sejarah lampau, rasanya jangankan hendak memijak kaki ke negara Jepun, mungkin mendengar nama Jepun sahaja sudah cukup untuk menimbulkan kemarahan dihati kita. Malahan kini kereta-kereta buatan negara Jepun cukup banyak di negara kita.

Itu cerita dulu, kini di Moscow telah terbina sebuah masjid yang boleh dikatakan masjid paling besar dan indah di Eropah, terletak di tengah-tengah kota raya Moscow bersebelahan Stadium Olimpik. Kini Agama Islam berkembang pesat di sana, malahan di Russia terdapat sebuah masjid yang dikatakan terletak paling utara di dunia iaitu Masjid Nurd Kamal yang terletak di Norilsk (Utara Russia). Masjid yang di bina oleh Mukhtad Bekmeyev dari Bangsa Tartastan ini merupakan satu-satunya masjid yang terletak di kawasan Arctic, ianya di beri nama Nurd Kamal sempena memperingati nama ayahnya, Nuritdin dan ibunya Gaynikamal.

Point artikel ini ialah, Trans-Siberian Journey  is not the end, but the beginning. Bagi sesetengah kaki kembara, rasanya mungkin cukuplah dah dapat Trekking Everest Base, dah sampai Machu Picchu di Peru, dah explore Patagonia, Grand Canyon, dah sampai di Bali, dah melihat singa di safari di Tanzania, dah naik bot menyusuri sungai di Amazon, dah habis pusing semua negara di Europe, dah sampai Papua New Guinea, dah sampai Iceland ataupun dah sampai di kepulauan Bora-Bora.

Minat dan keinginan masing-masing, tiada salahnya. Saya insyaAllah akan terus mengadakan trip ke Russia, teringin untuk merasa betapa sejuknya musim dingin di Oymyakon, sebuah penempatan yang dihuni oleh manusia yang memiliki suhu paling sejuk di dunia sekitar – 40 hingga pernah  mencecah sehingga – 71. Ingin melihat dan merasa bagaimana penduduk di sana meneruskan kehidupan harian mereka dalam suhu ektrim sebegitu. Di Kutub Utara Dan Selatan memang lagi sejuk tetapi di sana, lebih ramai saintis dari rakyat biasa.

Selain dari tempat-tempat tersebut, saya juga berhajat untuk menziarahi saudara seagama di Ufa, Chechnya and Dagestan, melihat kehidupan mereka serta belajar apa yang boleh dipelajari dari sejarah hidup mereka. Pendek kata banyak lagilah tempat di Russia ni saya hendak pergi, biarlah orang kumpul rekod berpuluh-puluh negara dilawati di Europe, tidak mengapa, saya bukan nak cipta rekod. InsyaAllah ada masa saya akan ke Russia lagi, kali ni mungkin nak habiskan lebih banyak masa di Siberia. Keluasan Siberia sahaja hampir menyamai keluasan negara Canada, bayangkan betapa luasnya Siberia.

Kepada yang masih lagi nak tanya kenapa tak pergi negara itu, negara ini, kan saya dah beritahu tadi, minat masing-masing, keinginan masing-masing, tak perlu samakan minat kita dengan orang lain. Hanya kerana sesebuah destinasi itu dikunjungi ramai orang, itu sama sekali tidak bermakna ianya sesuai dengan jiwa kita. Tidak bermakna ianya akan memberi kebahagian kepada kita. Apa yang kita cari dari perjalanan kita, hanya kita sahaja yang mempunyai jawapannya. Kepada yang kaki shopping atau “party animal” Siberia is may not be for you.

Semasa tiba di Irkutsk, setelah menghabiskan masa selama 3 hari dalam keretapi, rasa seperti tidak mahu turun, 3 hari dirasakan sangat singkat, kalau boleh ingin terus ke Vladivostok. Itu perasaan saya, mungkin bagi sesetengah orang, lima jam dalam keretapi sudah mahu turun. Secara peribadi, menghabiskan masa berhari-hari di dalam keretapi merentasi Russia, tidak pernah sesaat-pun membosankan…

*Artikel Berkaitan : Pengalaman Merentasi Siberia