» Wazari Wazir Photographer Blog, Malaysian Photographer

 bio picture
  • Welcome to My Blog!

    Hi, I'm Wazari Wazir, Malaysian Photojournalist and also Travel Blogger, working for the Government of Malaysia.

    Will be sharing a variety of travel stories and photographs here and occasionally my recent assignment with the government. I do conduct Photography and Photoshop Workshops if there is any invitations.

    I've Conduct a Photoshop Workshops in IIUM International Islamic University Malaysia (Gombak) and also at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT), in Selangor and other Photography Workshops all over the country including Sabah Malaysia North Borneo.

    My Blog is The Winner for Best Photography Blog 2014 during MSMW Malaysia Social Media Week Blogger Awards 2014.

    Thank you for visiting My Blog and if you have any questions, feel free to contact me through my email...

    wazariwazir@yahoo.com | Tel No : + 6012 2812753

Buku Kompilasi Travelog 7 Benua



Kompilasi Travelog 7 Benua



Kompilasi Travelog 7 Benua

© 2016 Wazari Wazir | Buku Kompilasi Travelog 7 Benua | Volume I

Syukur Alhamdulillah, Akhirnya berjaya juga buku Kompilasi Travelog 7 Benua ini diterbitkan dan sempat untuk turut serta memeriahkan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 PBAKL di MAEPS Serdang.

Sebenarnya ini adalah hasil perbincangan santai kami sesama kaki kembara untuk menulis buku sendiri, masing-masing mencadangkan orang itu, orang ini untuk hasilkan sebuah buku tentang kisah pengembaraan masing-masing. Namun oleh kerana masing-masing pun sibuk dengan urusan kerja dan juga sibuk travel sana sini, maka untuk menghasilkan sebuah buku khusus untuk menceritakan satu-satu pengalaman secara detail akan mengambil masa yang agak lama.

Jadi setelah perbincangan sesama kami, maka kami bersetuju untuk menyumbangkan secebis kisah pengalaman masing-masing yang menarik untuk dimuatkan di dalam buku pertama Travelog 7 Benua ini.

Untuk makluman, Siti Noridah, Badrul Hisham dan Meor Farid Asyradi telahpun berjaya menghasilkan buku sendiri pada tahun lepas, dan pada tahun ini juga mereka telah menghasilkan sebuah lagi karya baharu mereka selain yang dimuatkan di dalam Kompilasi Travelog 7 Benua ini.

Sepertimana yang telah saya tulis sebelum ini, setiap penulis hanya menyumbangkan secebis kisah masing-masing sahaja dan bukanlah cerita lengkap mereka di satu-satu destinasi. Sebagai contoh saya sendiri, di dalam buku ini saya hanya bercerita tentang pengalaman pertama saya tiba di Russia, atau lebih tepat lagi pengalaman saya di SAINT PETERSBURG di mana bakal bermulanya trip Trans-Siberian Railway saya hingga ke Beijing China.

Nordin Yahaya bercerita kisah pengalamannya di PERU, Ida Yunus tentang pengalamannya di MONGOLIA, Rafiee Ghani tentang pengalamannya di MAGHRIBI, Nazri Arshad tentang kisahnya di VIETNAM, Siti Noridah tentang kisahnya di PAKISTAN, Meor pula tentang pengalamannya di CHINA, manakala Badrul Hisham pula tentang kisahnya di AMERIKA SYARIKAT.

Masing-masing punya gaya penceritaan yang tersendiri, lebih kepada santai, cuma janganlah kita bandingkan karya kami dengan karya penulis Sasterawan Negara seperti karya Keris MAS, Tongkat Warrant dan Arena Wati, memang tersangatlah jauh bezanya.

Sehingga pos ini ditulis, saya masih lagi belum membaca ataupun mengetahui tentang kisah yang dikongsikan oleh 7 orang penulis yang lain, kerana kami hanya diminta untuk menulis cerita dan dihantar pada tuan editor, hanya editor sahaja yang mengetahui cerita semua orang. Buku ini agak lewat siap, hampir jam 10 malam pada hari kedua pesta buku berlangsung baru siap.

So, sebelah malamnya, saya bersama isteri serta Ida Yunus, turun ke kilang untuk mengambil buku, dengan harapan boleh kami bawa keesokan harinya di pesta buku, mengharapkan jualan weekend serta cuti ganti hari Pekerja Isnin ini. Sebenarnya bukanlah keuntungan yang kami cari, cuma kami tak mahu menghampakan mereka-mereka yang datang dari jauh dan ternanti-nanti akan buku ini, tetapi buku ini tiada di PBAKL, jadi kami usahakan juga memandangkan bila dah masuk hari bekerja biasa nanti mungkin agak sukar untuk sesetengah orang ke tempat ini.

Selain daripada di Pesta Buku, kepada yang berminat boleh juga membeli secara online daripada mana-mana penulis yang diminati, kebanyakan daripada mereka ada menjual secara online, cuma kena tambah kos sedikit untuk urusan penghantaran. Saya buat masa ini belum lagi membuka jualan secara online, tetapi boleh saja kalau nak booking. Sebabnya sehari dua ini saya agak sibuk, takut nanti ada yang menunggu lama untuk buku sampai pada anda semua. Jangan risau, saya memang ada reserve atau simpan untuk pembelian secara online.

Mungkin ada yang bertanya, perlu ke beli buku-buku macam ni sedangkan maklumat serta kisah-kisah travel dah berlambak di internet ni? Susah saya nak jawab, terpulang pada diri masing-masing. Cuma saya nak maklumkan di sini, kompilasi buku ini bukanlah seperti buku panduan ataupun guide book Lonely Planet tu, sebaliknya ianya lebih kepada kisah pengalaman peribadi penulis di negara asing.

Minat saya untuk mengembara timbul setelah membaca, menonton ataupun mendengar kisah-kisah sang pengembara. Minat saya untuk mengembara bukan timbul dari membaca buku-buku panduan kembara seperti Lonely Planet dan seumpamanya, tidak dinafikan bahawa buku-buku panduan kembara sangat membantu tetapi yang merangsang saya untuk mengembara keluar melihat dunia ialah kerana mendapat inspirasi dari kisah-kisah sang pengembara.

Ketakutan saya untuk melihat negara luar, menjadi berkurangan setelah membaca kisah-kisah pengalaman pengembara lain, itulah juga sebabnya saya memberanikan diri untuk keluar mengembara secara solo selama hampir sebulan dari Saint Petersburg Russia merentasi Siberia dengan perjalanan keretapi yang lebih dikenali dengan nama “Trans-Siberian Railway” iaitu perjalanan merentasi Siberia dengan menaiki keretapi hingga ke Beijing China.

Sebelum ini, trip kembara saya ialah bersama kawan-kawan, inilah buat pertama kalinya saya ke Negara Russia, Mongolia dan China bersendirian, sebelaum ini saya belum lagi pernah menjejakkan kaki ketiga-tiga negara tersebut.

Diharapkan perkongsian kisah-kisah kami semua akan menjadi inspirasi buat teman-teman semua untuk mengembara dengan lebih jauh lagi, untuk keluar mengembara ke negara yang anda rasa gerun untuk sampai tetapi teringin untuk pergi. Diharapkan dengan kehadiran buku ini di ruang kerja anda, menjadi penghias sudut di rumah atau di pejabat anda akan membakar semangat anda untuk keluar mengembara.

Kepada sesiapa yang berminat dengan buku ini boleh booking dahulu dengan saya ataupun dengan mana-mana penulis yang anda minati dan sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang sedang berlangsung ini, anda boleh dapatkannya di Reruai Kaki Buku, Booth A3051 di Dewan A3.

Pakar-pakar Motivasi sering berkata, kalau kita ada Goal atau matlamat, adalah lebih baik kalau kita tulis dan letakkan di dinding supaya kita boleh lihat selalu. Meja saya dikelilingi dengan buku-buku kembara dan nafsu saya untuk keluar mengembara meronta-ronta, mungkin aura buku-buku tersebut dan buku-buku tersebut sentiasa boleh kita belek-belek tanpa perlukan sumber bateri atau elektrik, tidak seperti gajet elektronik lain seperti komputer, smartphone ataupun tablet.

Diharapkan kehadiran buku ini akan menghantui hidup anda untuk keluar dari keselesaan ataupun keluar sekali sekala dari zon selesa dan cuba untuk mencabar diri sendiri meneroka pengalaman-pengalaman baru. Percayalah dalam kehidupan di dunia ini, kita akan lebih menyesali terhadap perkara-perkara yang boleh kita lakukan tetapi tidak kita lakukan berbanding menyesali perkara yang telah kita lakukan…

Selain dari itu, adalah diharapkan,  kehadiran buku ini akan memberi semangat kepada kaki kaki kembara di luar sana untuk mendokumentasikan ataupun menulis kisah-kisah kembara mereka untuk dijadikan rujukan ataupun kenangan selain gambar, baik buat diri sendiri, ahli keluarga, kawan-kawan ataupun dikongsikan kepada dunia secara amnya untuk kebaikan bersama, insyaAllah…

*Kepada yang berminat hendak beli buku ini secara online dengan saya, boleh klik pada link ini Buku Travelog 7 Benua 

Zubye - Saya dah jln2 di PBAKL pada hari pertama. Memang tak perasan buku ni. Esok akan pergi lagi insyaallah (kena pergi hari org lain bekerja sbb nak parking dkt dan tak bersesak2). Saya pasti akan mendapatkan buku ni esok. Terima kasih Wazari!

From Russia With Love | Julia Volchkova Di Kuala Lumpur



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova



Russian Artist | Julia Volchkova

© 2016 Wazari Wazir | Russian Street Artist Julia Volchkova in Kuala Lumpur | Malaysia

Nama Julia Volchkova bukan nama yang asing terutamanya bagi warga Pulau Pinang. Ada beberapa lokasi di Pulau Pinang yang telah pun dimeriahkan dengan mural hasil tangan Volchkova ni terutamanya di sekitar Georgetown dan yang terbaru di Balik Pulau. Sebelum kedatangan Julia yang berasal dari Siberia Russia, seorang artis dari Lithuania iaitu Ernest Zacharevic, telah pun menghasilkan karya-karya yang kini menjadi salah satu tarikan pelancong ke Pulau Mutiara itu.

Bila saya dapat tahu yang Volchkova akan melukis sebuah mural pertamanya di Kuala Lumpur, maka saya pun cepat-cepat dapatkan info, kalau boleh hendak merakam gabar beliau sedang beraksi. Biasanya kita tengok hasil karya orang yang telah siap dilukis dan kita mungkin tertanya-tanya bagaimanakah si pelukis itu melukis sebuah karya yang cukup besar, ingin kita tahu peralatan yang digunakan untuk melukis sebuah lukisan setinggi bangunan satu tingkat atau mungkin lebih. Menurut Volchkova, lukisan paling besar yang pernah dilukisnya ialah setinggi bangunan empat tinggi, four story high.

Awal pagi lagi saya sudah cuba mencari-cari di mana lokasi Jalan Panggung ini, puas saya cari tapi tak jumpa, lepas tu saya ternampak Boom Lift berwarna biru tu di salah sebuah lorong. Masa tu saya tak perasaan lagi lukisan bahagian atas tu. Saya tak puas hati pusing lagi, pasal tak jumpa signboard nama Jalan Panggung. SO bila dah jumpa lokasi sebenar, say pergi sarapan dulu.

Elok lepas sarapan, pergi balik lokasi ni dah nampak Julia Volchkova berada di atas boom lift tu sedang melukis. Kemudian nampak seorang lelaki pertengahan umur sedang mengambil gambar, berbual dengan lelaki tu sekejap dan baru tahu beliau ialah Mr Tan Chor Whye, iaitu pengurus ataupun orang yang bertanggungjawab menguruskan hal ehwal Julia sejak di Penang lagi kalau tak silap saya.

Ini adalah hari kedua Julia melukis, beliau mula melukis di sini pada hari Khamis 21 April. Kebiasaanya satu-satu hasil karya muralnya mengambil masa  antara 3 hingga 5 hari bergantung pada keadaan cuaca. Salah satu sebab juga beliau keluar dari Siberia ialah kerana di tempat kelahirannya, suhu di sana pada musim sejuk boleh mencecah hingga – 40, dan musim panas sangat singkat, antara sebulan hingga tiga bulan sahaja. Siberia memang terkenal dengan suhu dingin yang melampau dan sukar untuk melukis dengan suhu rendah seperti itu, Tasik Baikal pun boleh beku sehingga 5 meter, mungkin cat di dalam tong cat pun boleh beku juga.

Nampak macam seang tetapi sukar sebenarnya, dia bukan sahaja melukis tetapi dia sendiri yang mengendalikan jentera boom lift tersebut, ada masanya dia akan jarakkan diri dia dari dinding bangunan tersebut untuk melihat dari jarak jauh, ada masanya dia akan turun dari boom lift tersebut dan tengok pula dari bawah, daroi pandangan orang lalu lalang. Sebabnya mungkin kalau tengok dari jarak dekat, dalam satu kaki dari lukisan tersebut, mungkin tak nampak apa yang kurang atau yang tak berapa kena dengan lukisan tu. Saya mengambil gambar ni pun letih, apa lagi dengan pelukis yang turun naik dari boom lift tersebut.

Selepas Pulau Pinang, mural yang sedang dilukis oleh Julia Volchkovic adalah yang pertama di Kuala Lumpur, lokasi ni memang lokasi yang cukup artistik pada pandangan saya. Dulu saya pernah mengendalikan workshop photography shooting model di sekitar kawasan ini iaitu di lorong belakang di mana boom lift tersebut diletakkan. Photographer terkenal National Geographic, Joe McNally juga pernah shooting di sekitar kawasan ini juga.

Mungkin ada yang kata, ala, pelukis dari Malaysia pun tak kurang hebatnya, banyak dah graffiti ataupun mural yang dilukis oleh anak-anak tempatan sekitar Kuala Lumpur ni. Ya, betul, saya tak nafikan tetapi ada masanya kita kena berani keluar dari negara sendiri untuk mencipta nama ataupun berani mencuba sesuatu yang baharu. Keluar dari zon keselesaan kita.

Diharapkan semangat Julia Volchkova ini akan menjadi sumber inspirasi, pencetus semangat buat generasi muda khususnya untuk berani menyahut cabaran, untuk berani keluar berkarya di negara asing. Kalau kita kurang mendapat perhatian  di Malaysia, apa kata cuba nasib di Russia, Central Asia, Europe ataupun  di Afrika. Mungkin selepas hasil karya kita popular di sana, barulah kita dipandang tinggi oleh penggiat seni tanah air, apapun terpulang kita, apa yang kita cari, kepuasan diri sendiri, wang ringgit, populariti, pangkat dan darjat, masing-masing ada jawapan yang tersendiri.

Kenapa saya tergila-gila amik gambar Julia Volchkova ni, sebab dia ni cantik? Tidak, sebabnya ialah  dia dari Russia dan yang lebih penting lagi, dia berasal dari Siberia, atau lebih tepat lagi beliau dari Nizhnevartovsk Siberia. Jarak antara Moscow dengan Nizhnevartovsk adalah lebih 3000 KM dan kalau menaiki kapal terbang dari Moscow akan mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih. Kalau naik keretapi dari Moscow ke Nizhnevartovsk pula akan mengambil masa 2 hari perjalanan. Penerbangan Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu pun baru 2 jam 30 minit. Ada apa dengan Russia? ada apa dengan Siberia? Tak perlulah anda semua tahu…

The President of the Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom Official Visit To Malaysia

© 2016 Wazari Wazir | President of The Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom inspected a guard-of-honour mounted by 106 officers and men from the 1st Battalion Royal Malay Regiment, during an Oficial Welcoming Ceremony at Perdana Putra in Putrajaya on March 29, 2016

© 2016 Wazari Wazir | President of The Republic of Maldives Abdulla Yameen Abdul Gayoom walk with Malaysia’s Prime Minister Najib Razak after an Official Welcoming Ceremony at Perdana Putra in Putrajaya on March 29, 2016

Just wanted to try out new angle during my coverage for an Official Welcoming Ceremony for The President of the Republic of Maldives Official Visit to Malaysia. I wanted to include the Putra Mosque, which is the iconic landmark of Putrajaya  (The federal administrative centre of Malaysia) in the background.

During the official welcoming ceremony, every photographers can only chose one angle only, because we were prohibited to moved around and disturb the flow of the ceremony, I have my other colleague on the other side of the honor guard to get a tight shot and a closer look of the Mr President. Covering this event required a great team work, normally Department of Information Malaysia, the place where I work will send few photographers to cover this event to get a different picture from different position and to standby the photographers at different location as well.

Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Mingguan Malaysia

© 2016 Wazari Wazir | Fotografi Kembara | Tamu Lensa | Akhbar Mingguan Malaysia | 27 Mac 2016

Sebenarnya saya tak sangka artikel ini keluar jugak akhirnya, ingatkan tak boleh pakai sebab panjang sangat. Bulan Disember tahun lepas (December 2015) lagi saya dihubungi oleh saudara Mohammad Naim Firdaus jurufoto dari Utusan Malaysia yang juga terlibat secara langsung dalam mengendalikan ruangan Lensa Rencam di akhbar Mingguan Malaysia ni, beliau menghubungi saya, bertanyakan sama ada boleh ke, tulis sedikit story pendek tentang Travel Photography dalam 10 para untuk ruangan Tamu Lensa.

Susah jugak kalau hendak tulis cerita pendek tentang fotografi kembara ni, sebabnya bukan mudah untuk bercerita topik yang agak luas dalam ruang lingkup yang terhad. Kalau kita tengok buku Travel Photography Lonely Planet tulisan Richard I’Anson pun sudah setebal 368 muka surat, so macam mana hendak tulis dalam ruangan separuh muka surat di akhbar, nasib baik akhbar Mingguan Malaysia ni, ruangnya agak besar berbanding akhbar lain, yang kebanyakannya bersize kompak.

Saudara  Naim kata, tulis tentang tips dan keperluan penting sahaja, jadi saya kecilkan sedikit skop penulisan saya tu kepada antara kelengkapan yang perlu selain beberapa tips yang diharap boleh diguna pakai oleh peminat genre travel photography.

Rasanya tak perlu hendak saya tulis semula di sini tentang isi kandungan artikel tersebut, lagipun kebanyakan tips-tips tersebut sudah agak banyak saya kongsikan di blog saya sebelum ini, cuma di ruangan Tamu Lensa ini, bagi saya agak stimewa sedikit, sebelum ini gambar-gambar saya pernah disiarkan di beberapa majalah photography, cuma bezanya saya ditemuduga oleh pihak wartawan majalah, dan apa yang ditulis itu adalah hasil sesi interview dengan wartawan tesebut. Bezanya dengan artikel di Mingguan Malaysia ini ialah, saya sendiri yang menulis topik yang diberi.

Sekarang ini semakin ini semakin ramai orang suka berjalan ke sana sini, berliburan dan berwisata sana sini baik di dalam negara sendiri mahupun keluar negara. Bukan semua orang hendak jadi photographer professional dan bukan semua orang inginkan gambar mereka setaraf photographer dari National Geographic Magazine, tetapi rasanya ramai orang yang pergi melancong atau kembara sana sini ingin dapatkan hasil gambar yang menarik untuk dibawa pulang sebagai kenang-kenangan selain cenderahati yang dibeli di negara orang.

Secara ringkasnya Travel Photography ataupun Fotografi Kembara ini  ialah tentang manusia dan tempat serta aktiviti yang berlaku di sekitarnya. Ada orang hanya suka rakam gambar tempat-tempat menarik sahaja, bangunan-bangunan bersejarah, bangunan ataupun mercu tanda ikonik sesuatu tempat, ada orang suka merakam gambar pemandangan semata tanpa ada seorang manusia pun di dalam gambar tersebut, hanya pemandangan cantik semata. Ada orang suka kalau ada manusia ataupun haiwan yang turut menghiasi pemandangan tersebut, masing-masing punya cita rasa dengan alasan masing-masing.

Cuma bagi saya yang bekerja dalam bidang photojournalism ini lebih tertarik untuk memasukkan human element ataupun kalau boleh saya lebih suka andaikata ada manusia di dalam gambar tersebut. Tidak semestinya terlalu menonjol, nampak figure atau bentuk manusia walaupun bersais kecil pun sudah cukup dan oleh kerana sebab itulah proses saya merakam gambar agak lama, salah satu sebab ialah bila saya nampak sesuatu pemandangan yang menarik, saya akan tunggu, kalau kalau ada burung yang terbang, binatang yang lalu lalang mencari makan  ataupun ada manusia yang berjalan masuk dalam frame gambar.

Saya teringat dengan buku “THE LAST OF HIS KIND” tulisan David Roberts tentang America’s Boldest Mountaineer iaitu Bradfort Washburn. Beliau ialah seorang adventurer, mountaineer atau orang yang selalu turun naik gunung, selain itu, Bradfort  Washburn juga merupakan seorang photographer, beliau banyak merakam gambar-gambar aerial photography, gambar-gambar kawasan pergunungan yang dirakam dengan Large Format Camera dari kapal terbang ataupun helikopter.

Pengkritik paling hebat gambar-gambar rakaman Bradfort Washburn bukanlah datang dari professional photographer tetapi tidak lain dan tidak bukan dari ibunya sendiri. Ada satu ketika ibunya berkata “Brad, the problem with your pictures is that, they don’t have people in them.” Selama ini Brad hanya berminat mengambil gambar pemandangan sahaja tanpa memasukkan gambar-gambar rakan sependakiannya.

Selepas kritikan dari ibunya beliau mula memasukkan kelibat pendaki-pendaki gunung di dalam gambarnya dan hasilnya salah satu daripada gambar pergunungan Alps yang dirakamnya dari kapal terbang iaitu di pergununagn Doldenhorn di Switzerland menjadi cover depan sebuah buku Mountaineer, agak besar size buku tersebut, saya pernah lihat di Kinokuniya. Di dalam gambar tersebut, kelibat manusia sekecil semut sahaja, kelihatan enam pendaki sedang mendaki menuju puncak, kalau tengok sekali imbas nampak macam dust, habuk ataupun kotoran kecil di kulit buku, bila tengok dekat-dekat baru nampak, rupanya itu adalah enam orang pendaki. Figura kecil pendaki-pendaki itu makes a lot of difference.

Apapun terpulang masing-masing, sama ada kita hendak ambil gambar untuk kepuasan diri sendiri, ahli keluarga kita, masyarakat, syarikat atau jabatan ataupun client yang membayar kita untuk satu-satu tugasan. Bagi saya fotografi kembara harus ada cerita, ada masanya hanya sekeping gambar sudah cukup untuk menceritakan segalanya tentang sesuatu tempat. Ada masanya kita perlukan lebih dari sekeping gambar untuk menceritakan tentang sesuatu tempat, keadaan, serta kehidupan penduduk sekitarnya.

Last but not least, walau banyak mana sekalipun kita melihat gambar-gambar travel atau kembara baik di majalah atau akhbar bercetak ataupun menerusi laman sesawang atau internet, ianya tidak akan pernah sama dengan diri kita sendiri berada di tempat tersebut. Jadikan gambar itu sebagai inspirasi untuk diri kita turut merasa pengalaman yang sama seterusnya membawa kita ke sana, ke tempat yang kita inginkan. Dunia ini Tuhan jadikan terlalu indah hanya untuk dilihat menerusi skrin komputer semata. Berusahalah sedaya mungkin untuk keluar melihat sendiri sebanyak mana tempat di dunia semasa hayat kita.

Ada sebab mengapa Tuhan jadikan keadaan geography bumi ini berbeza-beza. Amatlah mudah kalau Tuhan ingin jadikan negara Malaysia ini turut memiliki iklim empat musim, tetapi Tuhan ingin kita keluar mengembara, berkenal-kenalan sesama kita makhluk-Nya. Hanya dengan itu kehidupan di dunia akan jadi lebih baik, insyaAllah.

Untuk paparan yang lebih jelas boleh singgah di Lensa Rencam | Tamu Lensa Wazari Wazir

*Artikel Berkaitan : Pemilihan Lensa Untuk Fotografi Kembara

Buku Ground Zero Dan Trans-Siberian Railway

© 2016 Wazari Wazir | Ground Zero By Agustinus Wibowo

Apa kaitan buku Groud Zero dengn Trans-Siberian Railway? Actually tiada kaitan secara langsung sangat pun tetapi kerana kisah pengalaman saya yang dikongsikan di blog saya, maka buku Ground Zero, tulisan Agustinus Wibowo berada di tangan saya.

Dipendekkan cerita, ada seorang pembaca dari Jakarta Indonesia, email pada saya, bertanya boleh tak beliau dapat maklumat lanjut tentang trip Trans-Siberia, kalau boleh dia nak jumpa saya, nak dapatkan maklumat lanjut, jauh jugak tu dari Jakarta nak datang Kuala Lumpur. Mulanya saya tidak membalas emailnya, lepas du, tiga kali beliau email, baru saya balas.

Kemudia beliau beritahu yang dia nak jumpa saya dalam masa terdekat di KLIA2 sebab beliau akan terbang ke XIAN China untuk trip kembaranya. So saya pun minta jasa baiknya untuk belikan saya buku Ground Zero ni dan ada satu lagi buku tulisan Tere Liye bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin.” Tetapi hanya buku Ground Zero yang beliu sempat jumpa.

Actually tak sampai seminggu kenal, lepas tu terus jumpa di KLIA2, saya pun tak kenal dia macam mana orangnya, dia bukan rakan facebook saya, sementara menunggu di hadapan kaunter ERL Express saya pun google nama dia cuma tengok di facebook kalau-kalau ada orang yang nama macam dia, ramai tapi tak “padan” lepas tu nampak ada satu gambar yang mana dirakam dua jam sebelum berlepas ke KLIA dari Jakarta oleh individu yang namanya hampir sama dengan orang yang menghubungi saya melaui email.

Dalam post di facebook tu katanya sedang menunggu flight untuk ke XIAN China, so saya agak betul la tu orangnya. Saya ingatkan muda, rupanya pangkat abang pada saya, lebih 15 tahun usianya dari saya, bekerjaya hebat, rasa malu pulak mintak tolong belikan buku bertajuk “Daun Yang Jatuh Tak Pernah Membenci Angin” tujuan saya nak buku tu bukan pasal nak jiwang-jiwang tetapi hendak belajar cara mengarang ayat, koleksi buku-buku saya banyak Non Fiction, Adventure, Kisah Benar, turun gunung naik gunung, terlalu rigid, so saya perlu belajar ayat-ayat yang agak lembut untuk tarik minat pembaca, ibarat cara-cara hendak menyulam baris-baris ayat  seperti menyulam awan gemawan di langit untuk dijadikan selimut rindu, cenggitu.

So bila dah kenal wajah individu yang saya nak jumpa, saya un tengok di papan kenyataan Arrival, tengok fkight dari Jakarta dah sampai tapi beliau tak muncul-muncul juga, sempat dia email bagitau flight delay, so saya tunggu next flight. Lepas tu baru nampak wajah yang saya lihat di facebook, saya follow dia dari belakang dan saya nampak dia menyapa seorang pengawal keselamatan di situ, mungkin dia hendak bertanya di manakah ERL Kaunter, sebab saya beritahu hendak jumpa depan ERL melaui email, belum sempat pengawal keselamatan tu menjawab, saya tepuk bahu dia dari belakang, dan memang saya tak salah orang.

Beliau adalah seorang yang terlibat dalam bidang perundangan di Indonesia, ada company sendiri dan kembara ke XIAN bersama enam lagi kawan-kawannya yang sama bidang. Kalau nak banding dengan jawatan jurufoto picisan macam saya ni, memang jauh sangatlah, nak duduk semeja pun rasanya tak sesuai. Apapun saya panggil dia abang, 15 tahun lebih awal melihat dunia dari saya dan kami pun duduk semeja.

Ceritanya dia berhasrat untuk melakukan trip Trans-Siberia tahun depan bersama rakan-rakannya, so dia hendak tahu macam mana, berapa lama, di mana tempat yang sesuai untuk berhenti dan macam-macam lagi. dari segi kos, rasa saya, beliau tiada masalah, mungkin hendak tahu dari segi tempoh masa perjalanan terutamanya hentian-hentian yang sesuai untuk bermalam.

Saya memang respek dan hormat pada dia, sebelum ini pun dah ada beberapa orang jumpa saya empat mata untuk tanya trip itu dan ini. Bagi saya mereka ini lebih bersungguh-sungguh, ada sesetengah orang lebih suka bertanya melalui facebook sahaja. Lontar soalan di facebook page kembara  atau yang berkaitan dan harapkan balasan, itu tak salah tetapi bagi saya adalah lebih baik kita jumpa sendiri orang tu untuk bertanya khabar dan sebagainya, lebih mesra.

Dalam bidang photography pun sama, ada antara pelajar universiti tempatan bila nak buat research, just hantar email, lengkap dengan soalan dan mintak kita balas, bila nak jumpa kata sibuk, mungkin mereka ingat saya ni free sangat ke. Ijazah pun belum dapat dah sibuk sangat, kalau dah kerja nanti tak tahu macam mana. Kalau betul-betul serius, adakan masa untuk jumpa, itu menunjukkan kesungguhan kita.

Buku Ground Zero tersebut adalah buku terjemahan dari Bahasa Indonesia ke Bahasa Inggeris buku TITIK NOL. Saya dah ada buku tu, tetapi saya masih lagi inginkan buku Ground Zero, sebab Agustinus Wibowo pernah berkata pada saya sewaktu saya jumpa beliau di Kuala Lumpur beberapa tahun dahulu bahawa buku Ground Zero ini lebih detail keana ianya untuk pasaran antarabangsa. Penulisannya lebih detail supaya masyarakat antarabangas lebih faham terutamanya cerita yang berkaitan dengan Islam, adat serta budayanya.

Sahabat saya yang baharu ini, walaupun sudah berusia dan memegang jawatan yang penting masih lagi minat keluar mengembara secara backpackers, saya tanya beliau, di XIAN nanti ada ambil pakej mana-mana ke? Beliau menjawab tidak, pergi sendiri dan planning sendiri dengan kawan-kawan, di sana nanti mereka akan naik keretapi ke Chengdu dan beberapa tempat lagi.

So kepada sahabat saya yang hanya tinggal beberapa tahun lagi hendak pencen, boleh sahaja keluar mengembara ataupun buat short trip dalam seminggu dua dengan kawan-kawan secara backpackers. Hendak seribu daya, boleh sahaja diusahakan. Ada satu ketika masa ada event Backpackers Talk di Central Market tahun lepas saya sempat berbual dengan seorang abang ni, mungkin 10 tahun lebih usia dari saya, beliau travel solo seorang diri sahaja, dah merata tempat dia pergi cuma tak dikongsikan di sosial media sahaja tetapi beliau sering mengikuti perkembangan backpackers di laman sosial media.

Terima kasih buat abang Rizal kerana menghadiahkan buku ini pada saya, dan terima kasih juga kerana belanja saya makan. Buku Ground Zero, saya minta beliau tolong belikan sebab belum ada lagi di Malaysia, bila nak bayar dia kata, tak perlu, ramai kenalannya di Gramedia katanya dan kata beliau lagi kalau nanti ke Jakarta jangan lupa hubunginya.

Teringat kata-kata yang ditulis oleh Agustinus Wibowo di dalam buku Selimut Debu untuk saya berbunyi “Wazari; Hari pertama kau lihat kawan, hari berikut jadi saudara…”