Category Archives: Portrait

Megapakah Jurufoto Menggunakan Lensa Telephoto Yang Besar, Berat Dan Panjang?

Artikel ini saya tujukan kepada adik kakak yang masih lagi dibangku sekolah, yang masih belum mengenali bidang photography ini secara mendalam, terutamanya kepada adik kakak di bangku sekolah menengah yang kemungkinan terlihat subjek ataupun topik tentang kerjaya jurufoto dalam buku teks mereka, dalam Buku Teks Bahasa Melayu Tingkatan 2 (KSSM) Secara tepatnya. Kepada Abang Kakak […]

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Fotografi Keluarga Di Pantai | Kenangan Bersama Keluarga Di Pantai Batu Laut | Banting Selangor

© 2016 Wazari Wazir | Mother and Her Baby at Pantai Batu Laut | Banting | Selangor | West Peninsular Malaysia Sejak pindah di area Banting ni, banyak tempat dah kami explore, saya jenis orang yang suka berjalan atau travel dan memang kalau hari cuti tak boleh duduk rumah, rasa rimas. Actually rumah kami ni […]

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Tips Photography | Bagaimana Mengambil Gambar Menggunakan Artificial Light

© 2016 Wazari Wazir | My Children Playing With Lanterns “Faith Means Living With Uncertainty, Feeling Your Way Through Life,Letting Your Heart Guide You Like a Warm Lantern in The Dark.” -Dan Millman- Sebenarnya dah lama saya nak ambil gambar anak dengan lantern ni, tetapi bukan lantern modern macam ni, lantern ataupun lampu minyak tanah […]

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Fotografi | Ada Apa Dengan Sekeping Gambar

© 2016 Wazari Wazir | A Moment to Remember Semenjak kebelakangan ini saya agak sibuk sedikit sehingga kurang masa untuk menulis di sini. Bukan tiada bahan, cukup banyak sebenarnya bahan untuk ditulis, cerita Trans-Siberia pun belum habis lagi, itu tak termasuk dengan tugas-tugas hakiki di jabatan. Salah satu sebabnya ialah agak sibuk menguruskan hal anak-anak […]

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Tips Photography Merakam Gambar Hari Jadi | Upacara Meniup Lilin

© 2016 Wazari Wazir | Selamat Hari Ulang Tahun HaiQal | ISO 2000 | f/5 | 1/40 Setiap kali Hari Ulang Tahun anak saya, mesti saya cuba ambil gambar meniup lilin. Kalau kita baca di internet mesti macam-macam versi orang bercerita pasal meniup lilin ni, bukan acara kita, bukan amalan Islam, itu ini dan sebagainya, […]

no comments
Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *